Ga naar de inhoud
400 mensen opzettelijk gedood

New York Times: Russische parachutisten achter bloedbad Boetsja

Het lichaam van de 58-jarige Mykhailo Romaniuk, naast zijn fiets in de Yabloenska-straat in Boetsja. Beeld © AFP

Het bloedbad dat in april werd ontdekt in het Oekraïense Boetsja, werd deels aangericht door een eenheid van Russische parachutisten.

Dat concludeert The New York Times na ruim acht maanden onderzoek. In mei van dit jaar publiceerde de Amerikaanse krant al video's die bewezen dat Russische paratroepers betrokken waren bij de executies, maar details ontbraken toen nog.

'Weg des doods'

Uit de reconstructie die The New York Times op basis van getuigenverklaringen, telefoongegevens en talloze video's heeft gemaakt, komt naar voren dat in de Jabloenska-straat in het voorstadje van Kiev tientallen mensen door de parachutisten om het leven zijn gebracht. Inwoners noemen die straat inmiddels 'de weg des doods'.

Burgers waren in shock toen ze na de vlucht van de Russen de lichamen op straat zagen:

Horrorscène in Boetsja na vertrek Russen: 'Ze executeerden burgers'

02:00
Horrorscène in Boetsja na vertrek Russen: 'Ze executeerden burgers'

Artjom Gorodilov

De parachutisten hoorden bij het 234ste luchtaanvalregiment. Hun commandant was luitenant-kolonel Artjom Gorodilov. Het bewijs dat de krant heeft verzameld laat zien dat de executies onderdeel waren van een 'opzettelijke en systematische poging' om koste wat het kost een route naar hoofdstad Kiev veilig te stellen.

"Soldaten ondervroegen en executeerden ongewapende mannen, doodden mensen die onbewust hun pad kruisten - of het nu kinderen waren die met hun families vluchtten, inwoners die boodschappen hoopten te vinden of mensen die op de fiets naar huis probeerden te komen", schrijft The New York Times.

Gruwelijke
Lees ook:
Gruwelijke beelden uit Boetsja: lijken op straat en in massagraven

Soldaten belden naar Rusland

Soldaten pakten stelselmatig de telefoons van inwoners af. Die gebruikten zij vervolgens om hun eigen familieleden in Rusland te bellen, ontdekte de krant aan de hand van telefoongegevens. Zo kon ook de identiteit van meer dan twintig Russische militairen door de krant worden achterhaald.

400 mensen opzettelijk gedood

Al met al werd Boetsja ruim een maand bezet. Meer dan vierhonderd mensen kwamen om het leven. "Deze mensen stierven niet in het kruisvuur tussen Russische en Oekraïense troepen, noch werden ze per ongeluk neergeschoten. Ze zijn opzettelijk gedood", benadrukt de krant.

The New York Times identificeerde ruim dertig mensen die alleen al in de Jabloenska-straat om het leven kwamen en heeft een online eerbetoon voor hen gemaakt.

Bekijk ook: Foeke laat zien waarom beelden Boetsja echt zijn

02:16
Om te bewijzen of er oorlogsmisdaden zijn gepleegd en of Rusland verantwoordelijk is, wordt nu zoveel mogelijk informatie verzameld. Foeke Postma speurt namens onderzoeksplatform Bellingcat naar bewijs.