Ga naar de inhoud
'Huid kan bevriezen'

-45 graden in VS: experts waarschuwen voor bevriezing van de huid

Een man maakt de stoept schoon met een sneeuwblazer in Chicago. Beeld © AFP

De temperaturen dalen in de komende dagen zo snel in delen van de Verenigde Staten, dat experts waarschuwen voor bevriezing van de huid. Dat kan al binnen vijf tot tien minuten gebeuren.

Dat schrijft de BBC. "Dit is serieus", zegt ook president Joe Biden over het aanstaande noodweer. "Het is gevaarlijk en bedreigend, dit is niet zoals de sneeuwdag toen je een kind was."

Duizenden vluchten geannuleerd

Gisteren veroorzaakte de zware sneeuwval, sneeuwstormen en bittere kou al chaos op wegen en vliegvelden. Zo'n 10.000 vluchten van de grofweg 45.000 dagelijkse vluchten in de Verenigde Staten waren gisteravond vertraagd of geannuleerd, meldt The New York Times. Ook vandaag zijn duizenden vluchten geannuleerd.

Vooral de luchthavens van Chicago en Denver zijn hard getroffen. De snelweg Interstate 90, die in het noorden van de VS loopt, is over een lengte van ruim 300 kilometer afgesloten vanwege harde wind en sneeuwstormachtige omstandigheden.

-45 graden Celsius

De Amerikaanse weerdienst (NWS) heeft een waarschuwing voor extreem weer afgegeven die van toepassing is op zo'n 200 miljoen Amerikanen. De minimumtemperatuur bereikt -45 graden Celsius en op plekken waar het zo koud wordt, is kans op bevriezing van de huid.

De waarschuwing daarvoor geldt ook in grote steden als Des Moines (Iowa), meldt de BBC. De plotselinge omslag van weer kan zelfs zo extreem zijn dat sprake is van een zogenoemde bomcycloon, waarbij de luchtdruk intens snel daalt.

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Canada, waar inwoners beter zijn voorbereid op koud weer, maken de autoriteiten zich op voor extreme omstandigheden en stroomuitval.

Winterstorm
Lees ook:
Winterstorm in VS zorgt voor koudste kerst in tientallen jaren

Effecten

De aanstaande storm wordt door de NWS omschreven als iets dat 'ééns in een generatie' plaatsvindt en 'wijdverspreide ontwrichtende en mogelijk verlammende effecten kan hebben in het midden en oosten van de Verenigde Staten'.

In El Paso (Texas), waar veel ongedocumenteerde migranten op straat verblijven, zakt de temperatuur volgens de voorspellingen tot ruim -9 graden Celsius later deze week. Florida maakt zich op voor de koudste Kerstmis in dertig jaar.