Even zitten op een stoel en een paar seconden in- en uitademen met een soort 'inhaleerbeker' voor je gezicht: deze nieuwe vaccinatiemethode in China lijkt makkelijk, maar roept ook een hoop vragen op. Want waarom hebben wij die optie niet in Nederland en hoe effectief is het eigenlijk?
China-correspondent Roland Smid heeft de nieuwe vaccinatiemethode ook gezien. Volgens hem gaat het voornamelijk om een booster-coronavaccinatie. "Autoriteiten willen het makkelijker en comfortabeler maken, omdat veel mensen toch niet zoveel met naalden hebben."
Hoe zit dat in Nederland?
"In Nederland zijn we volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe vormen van vaccinaties", vertelt Erik Frijlink, hoogleraar farmaceutische technologie en biofarmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). "Dat is goed nieuws voor mensen met prikangst."
De vaccinatiemethode waarbij diep wordt geïnhaleerd zou volgens Ank Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de RUG, erg goed kunnen werken. "Je krijgt dan veel lokaler in je longen een respons van het immuunsysteem. Eigenlijk precies waar je het wilt hebben." Bovendien heeft droog poeder veel meer voordelen dan een vloeibaar vaccin. Het is bijvoorbeeld een stuk stabieler en beter te bewaren.
Frijlink en Huckriede zijn momenteel samen bezig met onderzoek naar een inhaleerbaar vaccin tegen de griep. "Tot nu toe laten de onderzoeksresultaten bij dierproeven zien dat het net zo goed werkt als de griepprik." Die kennis zou je uiteindelijk ook kunnen toepassen op een vaccinatie tegen Covid.

Het kan echter nog wel een paar jaar duren voor een inhaleerbaar vaccin zoals dat in China in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Bovendien wordt het inhaleerbare covidvaccin in China geproduceerd door Sinovac. Dat is dezelfde producent die het reguliere coronavaccin produceert, waarvan de werkzaamheid een stuk lager ligt dan bij de coronavaccins die in Europa worden toegediend.
Neusspray
Wel zijn Nederlandse onderzoekers in een verder gevorderd stadium bezig met een boostervaccinatie tegen covid in de vorm van een neusspray. "Het ziet er veelbelovend uit", zegt Dinja Oosterhoff, vicepresident R&D van Intravacc.
Volgens Oosterhoff is er momenteel al een griepvaccin beschikbaar dat via een neusspray toegediend kan worden. "Ook in de neus krijg je, net als bij de longen, een meer lokale respons. Daarmee hoop je een virus tegen te houden voordat het echt problemen kan veroorzaken", vertelt Oosterhoff.

Door het vaccin toe te dienen via een neusspray zou een respons in de slijmvliezen opgeroepen worden. Omdat de respons plaatsvindt in je neus, blijft er minder virus achter. De kans om het virus door te geven aan anderen zou daardoor kleiner moeten zijn. "Die specifieke respons in je slijmvliezen wek je niet op met een vaccin in je spier. Daarmee wek je het meer in je bloed op. Dat voorkomt vaak ernstig ziek worden, maar beschermt minder tegen besmettelijkheid."
Het onderzoek van Intravacc is momenteel vooral gericht op het aantonen van de veiligheid van de neusspray. Het bedrijf is al gestart met het testen van de neusspray op groepen mensen. "Daarna ga je verder en ga je ook kijken naar de effectiviteit bij mensen", zegt Oosterhoff. "Maar de proeven op dieren laten tot nu toe veelbelovende resultaten zien."