Ga naar de inhoud
Qatargate

Vicevoorzitter Europees Parlement: 'Ik ben niet omgekocht'

Eva Kaili (archieffoto). Beeld © Abaca Press

De afgezette vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili houdt vol dat ze niet is omgekocht. Kaili verscheen vandaag voor de raadkamer, die moest beslissen of ze in voorarrest blijft of niet. Zelf wilde Kaili het verdere onderzoek in wat Qatargate is gaan heten thuis met een enkelband afwachten, maar daar ging de raadkamer niet in mee.

Kaili en drie anderen zouden zich door Qatar en Marokko hebben laten omkopen. Die landen zouden in ruil voor geld via de verdachten invloed hebben willen uitoefenen in het Europees Parlement. De vier worden verdacht van corruptie, witwassen en het vormen van een criminele organisatie.

Koffer

Bij huiszoekingen vond de politie zo'n 1,5 miljoen euro cash geld. Bijna de helft daarvan lag in het huis van de Italiaanse oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, die wordt gezien als de spil in de zaak. Een ander belangrijk deel zat in een koffer die de Griekse Kaili aan haar vader zou hebben gegeven. Die werd daarmee betrapt in een Brussels hotel. Een van de andere verdachten is Kaili's Italiaanse partner Francesco Giorgi.

Corruptieschandaal
Lees ook:
Corruptieschandaal in Europees Parlement 'raakt aanzien politiek in de kern'

Volgens haar advocaten werkt Kaili actief mee aan het onderzoek. Volgens Griekse en internationale media die over de zaak schrijven, zeiden de advocaten vandaag dat Kaili niet wist dat haar partner met dubieuze bedoelingen geld had verborgen, en dat ze het alleen maar had willen teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. De 44-jarige sociaaldemocraat zou zich bedrogen voelen door haar partner.

Het voorarrest van Kaili werd vandaag met een maand verlengd. Giorgi en Panzeri moesten vorige week al voor de raadkamer verschijnen, ook hun voorarrest werd verlengd. Een vierde verdachte zit met een enkelband thuis.