Ga naar de inhoud
Oude bekende Netanyahu

Israël krijgt op het nippertje nieuwe regering: meest rechtse óóit

De Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu komt wéér aan de macht. Beeld © ANP / AP

Op het nippertje is de Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu erin geslaagd een nieuwe regering te vormen. Een coalitie met religieus-nationalistische partijen zorgt voor de meest rechtse regering die het land óóit heeft gehad. En voor Netanyahu wordt het de derde keer dat hij aan de macht komt.

De 73-jarige Benjamin Netanyahu was eerst van 1996 tot 1999 premier van Israël en opnieuw van 2009 tot 2021. In dat jaar stemde het parlement van het land in met een nieuwe regering, waardoor het tijdperk van Netanyahu ten einde kwam.

Extra tijd gekregen

Maar toen er vorige maand in Israël parlementsverkiezingen werden georganiseerd, bleek Netanyahu opnieuw als gedoodverfde favoriet uit de bus te komen. Zijn conservatie partij Likud werd de grootste en daarom mocht Netanyahu proberen een regering te vormen.

Netanyahu
Lees ook:
Netanyahu (alweer) terug aan de macht in Israël: wat betekent dit?

Eigenlijk had hij daar tot begin deze maand de tijd voor. Maar de Israëlische president Isaac Herzog gaf hem tien dagen extra de tijd, waardoor hij tot middernacht had om een akkoord te sluiten. Met slechts nauwelijks meer dan een uur over slaagde Netanyahu daarin.

Met de steun van de drie ultraorthodoxe partijen kan de nieuwe regering rekenen op 64 van de 120 zetels in de Knesset.

Tégen gelijke rechten voor vrouwen

Wanneer de nieuwe regering wordt ingezworen en hoe de ministersposten zijn verdeeld is nog niet bekend. Naar verwachting zullen de leiders van de ultraorthodoxe partijen een plek krijgen in het kabinet.

Hema-wijn
Lees ook:
Hema-wijn uit Israël of Palestina? 'Ook een glas wijn is politiek'

Deze partijen willen bijvoorbeeld annexatie van de Westelijke Jordaanoever, die door Israël wordt bezet. Ook willen ze dat het leger meer macht krijgt en zijn ze tégen gelijke rechten voor lhbti'ers en vrouwen. Of deze plannen ook werkelijkheid worden is nog de vraag.

Vijf keer verkiezingen

In Israël vonden in vier jaar tijd vijf keer verkiezingen plaats. Dat kwam onder meer omdat een onwaarschijnlijke coalitie van acht linkse en rechtse partijen vorig jaar al gauw uit elkaar viel.

Bekijk ook: burgers in tranen na bombardement Gazastrook

00:54
In augustus beschoot het Israëlische leger de Gazastrook.