Ga naar de inhoud
Tweeduizend jaar oud

Nieuwe geogliefen, eeuwenoude tekeningen in de aarde, ontdekt in Peru

Een van de ontdekte geogliefen, deels zichtbaar gemaakt met een ingekleurde lijn. Beeld © Yamagata University

Onderzoekers hebben in Peru 168 nieuwe geogliefen ontdekt. Deze tekeningen in de aarde zijn vaak meer dan tweeduizend jaar oud. Er waren al reusachtige exemplaren bekend, nu zijn er ook veel kleinere geogliefen gevonden.

De ontdekking werd gedaan in de Nazca-vallei en het gebied daaromheen, in het zuiden van Peru. Dit woestijngebied is een bekende archeologische vindplaats, waar eerder al 190 van zulke 'Nazcalijnen' zijn gevonden. Het gebied is in 1994 door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Mensen, katten en lama's

De Nazcalijnen zijn een soort uitgegraven afvoerkanalen, die meestal maximaal 30 centimeter diep zijn en maximaal een meter breed. De figuren die al bekend waren zijn vaak honderden meters groot. Maar de nieuwe ontdekkingen zijn een stuk kleiner: de kleinste is twee meter, de grootste ongeveer zes meter.

Op het onderstaande beeld kun je schuiven met het beeld, om de figuur met en zonder ingekleurde lijnen te zien:

De 168 nieuwe ontdekkingen stellen mensen en dieren voor, waaronder katten, slangen, walvissen, vogels, lama's en alpaca's. Ze werden gevonden door een onderzoeksteam dat bestaat uit Peruanen en een Japans team van de universiteit uit de stad Yamagata. Ze vermoeden dat de figuren in de woestijn zijn gemaakt tussen 100 v.Chr. en het jaar 300.

Hier kun je een tweede figuur bekijken:

En hier een derde:

Bij het onderzoek, dat twee jaar duurde, werden onder andere drones en luchtfoto's gebruikt. De onderzoekers hopen dat de ontdekking meer informatie prijsgeeft over de mysterieuze precolumbiaanse kunstwerken, die archeologen al decennia voor een raadsel stellen. Een mogelijke verklaring is dat de figuren een religieuze betekenis hadden.

Toekomst onder druk

De grotere werken zijn alleen in hun geheel te zien uit de lucht, maar de nieuwe, kleinere vondsten zijn ook vanaf de grond te zien, zegt de leider van het onderzoek, professor Masato Sakai, tegen persbureau Reuters.

Omdat het in de woestijn weinig regent in waait, zijn de lijnen goed bewaard gebleven. Wel staat het gebied onder druk van de oprukkende maatschappij en economische ontwikkelingen. "Sommige geogliefen lopen gevaar door recente uitbreiding van mijnbouwactiviteiten in het gebied", zei onderzoeksleider Sakai. De onderzoekers overleggen met de Peruaanse overheid hoe het gebied het beste bewaard kan blijven.

Menselijk
Lees ook:
Menselijk geraamte van de Slag bij Waterloo opgegraven in België