Voormalig president Donald Trump weigerde altijd zijn belastingformulieren vrij te geven, maar wordt nu toch gedwongen om dit te doen. Een speciale commissie van het Amerikaanse parlement heeft ingestemd om de belastingaangiften alsnog openbaar te maken.
"In de Verenigde Staten is het sinds de jaren zeventig gebruikelijk dat presidentskandidaten hun belastingformulieren vrijgeven, al is er geen wet die dit verplicht", legt correspondent Erik Mouthaan uit.
Donald Trump was de eerste president in vier decennia die weigerde mee te werken aan dit verzoek.
Stemming en jarenlange strijd
Om de papieren alsnog in handen te krijgen, was een stemming nodig in het Amerikaanse parlement. De overwegend democratische commissie stemde met 24 tegen 15 stemmen in om de papieren vrij te geven. De eerste inkomstenopgaven van een aantal jaren zijn al openbaar gemaakt door CNN.

Correspondent Erik Mouthaan: "Het is opmerkelijk dat de commissie besluit om de aangiftes ook openbaar te maken. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om de gegevens zelf in te kijken en dan de hoofdlijnen aan het publiek te vertellen."
"We weten dat Donald Trump, ondanks zijn enorme rijkdom, de meeste jaren geen belasting betaalde. Hij voerde grote aftrekposten op en verkleinde dat als een inkomen weer werd geïnvesteerd", aldus Mouthaan vanuit de Verenigde Staten.
Weinig belasting
De commissie was al jarenlang in een juridische strijd om de aangiften in handen te krijgen, omdat het parlement wil controleren of het klopt dat Trump maar weinig belasting hoefde te betalen. Volgens eerdere mediaberichten zou Trumps belasting naar eigen zeggen laag zijn door zware verliezen in zijn ondernemingen.
De commissie moet snel werken omdat haar mandaat in het Huis van Afgevaardigden kan worden herroepen als de Republikeinen in januari de controle overnemen.
