Ga naar de inhoud
Huldiging

Tienduizenden Marokkanen juichen hun Leeuwen toe in Rabat

De spelersbus wordt warm onthaald in Rabat Beeld © AFP

In Rabat zijn tienduizenden mensen op de been om het Marokkaans elftal toe te juichen. Al uren voor de aankomst van de voetballers had zich een grote massa in de stad verzameld.

De fans zwaaiden met vlaggen, droegen shirts van de nationale ploeg en zongen het volkslied om de spelers te eren en hun trots te tonen. Meer dan 8000 agenten zouden zijn ingezet. De feestelijkheden verlopen tot dusverre in een goede sfeer, aldus staatspersbureau MAP.

Onderscheiding

Het konvooi met het elftal moest na aankomst op het vliegveld door de binnenstad langs de fans naar het koninklijk paleis. Daar krijgen de spelers een onderscheiding van koning Mohammed VI. De koning had eerder al schriftelijk de spelers en de staf van het nationale elftal bedankt en hen gefeliciteerd.

Marokko was de grote verrassing op het WK in Qatar. De ploeg met onder anderen de in Nederland opgegroeide Hakim Ziyech, Soufyan Amrabat, Noussair Mazraoui en Zakaria Aboukhlal, versloeg onder meer Spanje en Portugal. Pas in de halve finales was Frankrijk te sterk. De Marokkanen bereikten als eerste Afrikaanse land de laatste vier op een WK.

Trots

Het team van bondscoach Walid Regragui verloor afgelopen zaterdag de wedstrijd om de derde plaats van Kroatië met 2-1. Maar dat maakte de fans van de 'Leeuwen van de Atlas' niet minder trots. En zo ziet dat eruit vanaf de spelersbus:

 

Bij de huldiging door de koning hadden de spelers ook weer hun moeders meegenomen, net zoals ze die nadrukkelijk betrokken bij hun overwinningen in Qatar. 

Moeders voor moreel

Bondscoach Regragui had er samen met de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond Fouzi Lekjaa voor gezorgd dat meerdere familieleden van de spelers volledig verzorgd naar het WK konden reizen. Voor de coach maakte de aanwezigheid van familie deel uit van de tactiek. De nabijheid van de moeders vijzelt het moreel van de spelers op.

 

Het
Lees ook:
Het geheime WK-wapen van Marokko: de moeders houden het moreel hoog