Ga naar de inhoud
InSight

Marsverkenner zwaait af: 'Maak je over mij geen zorgen'

De InSight op Mars. Beeld © AFP

Na vier jaar trouwe dienst is de missie van Marslander InSight ten einde gekomen. De robot van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stuurde vannacht een laatste foto vanaf de rode planeet.

De InSight-Marslander landde op 26 november 2018 op Mars en verzamelde sindsdien gegevens over het oppervlak en het binnenste van de planeet. Zo registreerde de lander onder meer Marsbevingen en andere trillingen. 

Vlak na de landing registreerde InSight per ongeluk het geluid van de wind op Mars. Het was voor het eerst dat mensen geluid van de planeet konden horen.

Zo
Lees ook:
Zo klinkt het op Mars, InSight neemt per ongeluk geluid op van wind

De missie komt nu ten einde, doordat de energie van de Marslander opraakt. De zonnepanelen waarmee de robot van stroom werd voorzien zitten onder het stof, waardoor de batterijen niet meer opladen. 

De energie van de Marslander nam de afgelopen tijd al geleidelijk af, waardoor niet alle functies meer vervuld konden worden. NASA laat nu weten dat InSight niet meer reageert op contactpogingen vanaf aarde. 

Nu de InSight-missie ten einde komt zijn nog drie Marsverkenners actief: de Perseverance en de Curiosity, allebei Amerikaans, en de Chinese Marsrover Tianwen-1.