Ga naar de inhoud
Ghost Town

Britse zanger Terry Hall (63) overleden, bekend van The Specials

Terry Hall tijdens een optreden in Londen in 2019. Beeld © ANP

Terry Hall, een Britse zanger die bekend werd met de band The Specials, is op 63-jarige leeftijd overleden. De groep boekte in Groot-Brittannië groot succes met hits als Ghost Town en A Message To You Rudy. In Nederland werd de band in de jaren 80 ook bekend.

"Het is met grote droefheid dat we het overlijden aankondigen van Terry, onze mooie vriend, broer en een van de meest briljante zangers, songwriters en tekstschrijvers die dit land ooit heeft voortgebracht", schrijft de brand op Twitter.

Het is niet duidelijk waar de zanger aan overleden is, maar The Specials spreken van een 'kort ziekbed'.

'Geweldige man en vader'

De overgebleven bandleden omschrijven Hall als 'een geweldige man en vader' en 'een hele oprechte ziel'.

The Specials werden in 1977 opgericht. Hun debuutsingle Gangers (1979) werd bij het grote publiek direct goed ontvangen en stond op plek 6 in de Britse hitlijsten. Het grote succes kwam in 1981 met de nummer 1-hit Ghost Town.

Rellen rondom racisme

Het nummer ging over stedelijk verval, werkloosheid en jongeren zonder rechten. Het nummer kreeg veel aandacht tijdens de vele rellen rondom racisme die dat jaar tussen jonge zwarte mensen en de politie in het Verenigd Koninkrijk uitbraken.

Luister hier naar Ghost Town:

In 1980 bracht de band het nummer A Message To You Rudy uit. Hier in Nederland was het nummer al redelijk populair, maar in het Verenigd Koninkrijk werd het een daverend succes.

Beluister A Message To You Ruby hier:

Na de hits in de jaren 80 viel de groep uiteen in Fun Boy Three en The Special AKA, maar in 2019 gingen de drie overgebleven bandleden Terry Hall, Lynval Golding en Horace Panter opnieuw op tournee. Ook maakten ze nieuwe nummers.

Hall was getrouwd met Lindy Heymann, met wie hij een zoon kreeg. Uit een eerder huwelijk kreeg Hall ook twee zoons.