Ga naar de inhoud
'Samenzwering'

Parlementscommissie: vervolg Trump voor rol Capitoolbestorming

Trump-aanhangers botsen met politie en veiligheidstroepen bij het Capitool op 6 januari 2021. Beeld © Getty

Oud-president van de Verenigde Staten Donald Trump moet worden vervolgd voor zijn rol rond de bestorming van het Capitool bijna twee jaar geleden door Trump-aanhangers. Dat vindt een commissie van het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement. Zelf noemt Trump de beschuldigingen 'nep'.

De commissie adviseert justitie strafrechtelijke stappen te ondernemen tegen Trump. Zij beschuldigen de Republikeinse ex-president onder meer van samenzwering en het bijdragen aan een opstand.

Maandenlang onderzoek

De aanbeveling van de commissie komt na maandenlang onderzoek. De commissie nam verklaringen af en verzamelde 140.000 documenten over de bestorming. 

Of Trump wel of niet wordt vervolgd ligt uiteindelijk niet bij de aangestelde commissie maar bij het Openbaar Ministerie, legt correspondent Erik Mouthaan uit. "Het is natuurlijk historisch dat het parlement zegt dat een oud-president vervolgd moet worden. Maar uiteindelijk gaan zij hier niet over."

Wie daar wel over gaat, is Jack Smith. Hij werd vorige maand door de huidige minister van Justitie Merrick Garland benoemd tot speciale aanklager voor deze zaak.

"Smith is vorige maand aan het onderzoek begonnen, maar het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer er concrete stappen volgen. Er lopen meerdere juridische onderzoeken naar Trump, maar hij is dus officieel nog niet aangeklaagd." 

Reactie Trump

Trump heeft gisteravond zelf gereageerd via zijn Truth Social-platform. Hij noemt de stap van de commissie een poging om zijn kandidatuur bij de presidentsverkiezing van 2024 te ondermijnen. Volgens hem zijn de beschuldigingen 'nep'.

"Dit hele gedoe om mij te vervolgen is net zoals impeachment was: een partijdige poging om mij en de Republikeinse Partij buitenspel te zetten", vindt de oud-president.

Bestorming

Het Capitool werd op 6 januari 2021 bestormd door aanhangers van de toenmalige president Trump. Hij verloor de verkiezingen twee maanden eerder. Hierop had hij zijn volgers opgeroepen zich tegen de uitslag te verzetten. 

Die uitslag werd op 6 januari door het parlement bekrachtigd. Bij de ongekende stormloop, die als aanval op de democratie wordt gezien, vielen vijf doden. 

In onderstaande video deed correspondent Erik Mouthaan live verslag van wat er op die dag gebeurde:

Erik Mouthaan voor Capitool: 'Ik weet niet wat ik zie'

02:04
Correspondent Erik Mouthaan staat voor het Amerikaanse Capitool, dat is belegerd door boze Trump-aanhangers.