Ga naar de inhoud
Hoge inflatie

Griekse staat betaalt in nieuwe jaar 10 procent van boodschappen

Een markt in Athene. Beeld © ANP

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft een subsidie voor huishoudens aangekondigd om een deel van hun boodschappen te bekostigen. "Vanaf februari betaalt de staat 10 procent van de aankopen van huishoudens", zei de premier. Het bedrag is bedoeld om de Griekse burgers te helpen in tijden van hoge inflatie.

De subsidie geldt voor een periode van zes maanden en kan worden gebruikt om aankopen te doen bij supermarkten en bij andere bedrijven die etenswaren verkopen, zoals bakkerijen en visboeren.

650 miljoen

In totaal maakt de Griekse regering zo'n 650 miljoen euro vrij. Een eenpersoonshuishouden kan aanspraak maken op maximaal 220 euro per maand. Per extra gezinslid komt daar een bedrag van 100 euro bij. Voor grote families geldt een maximumbedrag van 1000 euro.

Halfje
Lees ook:
Halfje bruin voor 3,19: inflatie bij glutenvrije producten nóg hoger

"We proberen zoveel mogelijk huishoudens te helpen", zei de premier. Het programma wordt gefinancierd door overtollige belastingen op de raffinaderijen van het land.

Per kind 5000 euro

Koppels die tot 24.000 euro per jaar verdienen, profiteren van het programma. Per kind komt daar 5000 euro bij. Volgens Mitsotakis wordt ruim 85 procent van de belastingbetalers geholpen met het programma.

Ook in Nederland worden de boodschappen steeds duurder, ook middeninkomens komen soms niet meer rond, zo zie je onderstaande video:

Boodschappen steeds duurder: 'Ook middeninkomens die niet meer rondkomen'

02:18
"Het gaat heel hard met mijn geld ineens", zegt een vrouw.