Ga naar de inhoud
Toeristen Machu Picchu nog vast

Duizenden gestrande toeristen Peru geëvacueerd na heropenen luchthaven

Een soldaat en toeristen bij de luchthaven in Cusco. Beeld © AFP / Martin Bernetti

Duizenden gestrande toeristen zijn vertrokken uit de stad Cusco in Peru nadat de luchthaven daar weer was geopend. De Peruviaanse minister van Toerisme Luis Fernando Helguero verwacht dat uiterlijk morgen alle toeristen zijn vertrokken die daar vastzaten.

Sinds het afzetten van president Pedro Castillo is het onrustig in Peru. In het hele land heerst de noodtoestand, waardoor alle vliegvelden werden gesloten. In de stad Cusco strandden zo'n 5000 vakantiegangers.

Graatje
Lees ook:
Graatje ontvlucht door rellen geteisterd Cusco: 'Situatie allesbehalve prettig'

Er zitten ook toeristen vast in Machu Picchu, maar voor hen is de evacuatie moeilijker, omdat het spoor naar de toeristische attractie beschadigd is geraakt.

Rellen

Het zuiden van de Andes geldt als het bolwerk van ex-president Castillo. De afgelopen dagen waren er wegblokkades en gewelddadige protesten. Ook in de hoofdstad Lima en andere steden eisten duizenden mensen het aftreden van Castillo's opvolger, Dina Boluarte, en vervroegde verkiezingen. Bij de rellen vielen bijna twintig doden.

Honderden
Lees ook:
Honderden toeristen vast bij Machu Picchu, reisadvies voor Peru verscherpt

Het Peruviaanse parlement stemde niet in met de grondwetswijziging die noodzakelijk is om de verkiezingen naar voren te kunnen halen. Boluarte drong er zaterdag op aan deze wetgeving snel aan te nemen. Ze weigerde echter tegemoet te komen aan de eis van demonstranten om zelf ook af te treden, omdat dat niets zou oplossen.

Nederlands stel kwam eerder weg

Marnix en Femke kwamen plots vast te zitten in het zuiden van Peru, in het plaatsje Puno. "Voor ons werd het uitzichtloos om zo lang te wachten", vertelt Femke. Maar ze hadden geluk en troffen een schipper die aanbood om ze naar Bolivia te varen.

"We moesten contant 400 sol (100 euro) meenemen en dan moesten we in de haven op zoek naar Razio", vertelt Femke. Het lukte het stel op die manier om Peru te verlaten.

Marnix en Femke vertellen over hun ervaring

01:50
Bron: RTL Nieuws / ANP
Meer over