Ga naar de inhoud
'Incompetente beulen'

Doodstraforganisatie: Eén op de drie executies in VS ging dit jaar mis

Archieffoto. Beeld © AP

Bij een derde van de executies dit jaar in de Verenigde Staten zijn problemen ontstaan. Dat zegt het Amerikaanse Death Penalty Information Centre (DPIC), dat spreekt over 'het jaar van de verprutste doodstraffen'.

Zeven van de twintig executiepogingen waren 'duidelijk problematisch'. Twee moesten er zelfs worden afgeblazen. Volgens DPIC, dat onderzoek doet naar het uitvoeren van de doodstraf in de VS, is er onder meer sprake van 'incompetentie bij de beulen' en zijn protocollen niet op orde.

Een gruwelijk voorbeeld: in juli kostte het een beul drie uur om een infuus aan te brengen bij een executie in de staat Alabama. Het was de langste mislukte executie met een dodelijke injectie in de geschiedenis van de VS. Uiteindelijk werd de man wel omgebracht.

Elektrische
Lees ook:
Elektrische stoel of vuurpeloton? In deze staat VS moeten ter dood veroordeelden kiezen

De Amerikaanse staten 'hebben aangetoond dat ze niet in staat zijn om dodelijke injecties uit te voeren zonder het risico van knoeierij', vindt de DPIC. "De families van slachtoffers en gevangenen, andere getuigen van de executie en het gevangenispersoneel mogen niet worden blootgesteld aan het trauma van een verprutste executie."

Inmiddels neemt het aantal uitgevoerde doodstraffen in de VS af. Het aantal van achttien mensen dit jaar ligt aanzienlijk lager dan dat van tien jaar geleden, toen er nog ruim veertig mensen werden terechtgesteld. In 1999 waren het er nog 98.

Doodstraf per staat

23 van de 50 staten hebben de doodstraf afgeschaft. In Californië, Oregon en Pennsylvania heeft de gouverneur een tijdelijke pauze op het uitvoeren van de doodstraf ingesteld. In staten die nog wel gevangenen ter dood brengen, is een dodelijke injectie de gebruikelijke methode.

Van de mensen die dit jaar zijn geëxecuteerd, hadden er meerderen een psychische aandoening of waren slachtoffer van verwaarlozing of misbruik. Sommigen pleegden hun misdaden als minderjarigen, benadrukt DPIC.

Executie
Lees ook:
Executie Amerikaan enkele uren voor uitvoering afgeblazen