Ga naar de inhoud
NFT

Oud-president Donald Trump verkoopt plaatjes van zichzelf als superheld

NFT van Donald Trump als superheld Beeld © AFP

Aanhangers van Donald Trump keken vol verwachting uit naar de 'grote aankondiging' die hij zou gaan doen. Zou hij de 'running mate' bekendmaken met wie hij samen de strijd aangaat om het presidentschap van 2024? Nee, hij gaat verzamelplaatjes van zichzelf verkopen als superheld.

Voor 99 dollar ben je de trotse eigenaar van Trump als astronaut, autocoureur, sheriff of gespierde superheld met laserogen. Het gaat om NFT's, non-fungible tokens, een digitaal object dat op de blockchain staat. Daarmee is het niet vervangbaar.

"Het zijn ongelooflijke kunstwerken over mijn buitengewone leven en carrière", zegt Donald Trump in een video die donderdag online kwam. "Ze zijn het perfecte kerstcadeau." 

Eigen zakken vullen

Met de aankoop van zo'n plaatje doe je automatisch mee aan een loterij. Zo maak je kans op een exclusief diner op zijn landhuis Mar-a-Lago of een potje golf met de superheld op een van zijn eigen golfbanen. 

Trumps eerste 45.000 digitale kaarten zijn volgens zijn website inmiddels uitverkocht, wat hem bijna 4,5 miljoen dollar zou opleveren. De inkomsten die hij haalt uit de verkoop worden niet gebruikt om campagne te voeren, aldus correspondent Erik Mouthaan.

"Het geld dat Trump ophaalt met deze NFT's en met betaalde speeches gaat ook niet naar zijn campagnekas, het gaat rechtstreeks zijn eigen zak in."

Trump
Lees ook
Trump wil door afschaffen grondwet alsnog uitgeroepen worden tot president

Bespot

Vriend en vijand reageerden verbaasd en gefrustreerd op de aankondiging van de digitale kaarten. President Biden bespotte Trumps 'grote aankondiging' op Twitter met een lijstje waarop zijn eigen grote aankondigingen staan.

Hij noemt het terugbrengen van de Amerikaanse basketbalspeler Brittney Griner en het ondertekenen van een wet die het homohuwelijk beschermt. 

Daarnaast zwelt de kritiek verder aan binnen de Republikeinse Partij. Trumps meest prominente aanhangers hadden gehoopt op groot politiek nieuws. Zij vinden dat hij zich op zijn verkiezingscampagne moet concentreren en niet op digitale plaatjes.  

Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon zegt in zijn podcast WarRoom over de plaatjes: "Ik kan het niet meer aan. Degene die Trump heeft verteld dit te doen, moet worden ontslagen."

En ook Michael Cohen, de voormalig advocaat van Trump, haalt fel uit naar de nieuwe onderneming van de oud-president. Zo schreef hij in een bericht op Twitter: "Hoe vaak moet ik het nog zeggen voordat het doordringt?... Het maakt allemaal deel uit van de grote Trump-oplichterij. Hij is niets meer dan een oplichter, een zwendelaar en een bedrieger." 

Trump als merk 

Het is gebruikelijk dat een oud-president geld probeert te verdienen, zegt Mouthaan. "Trump doet dat op een unieke manier, hij blijft iemand die zichzelf verkoopt als merk."

Sinds zijn vertrek uit het Witte Huis heeft Trump een miljoenendeal gesloten om betaalde speeches te geven tijdens bijeenkomsten die zijn naam dragen. Maar die worden niet goed bezocht en meerdere evenementen moesten geannuleerd worden, schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. De organisator achter de bijeenkomsten verkeert in financieel zwaar weer en veel betrokken partijen wachten nog op hun geld.

Trump
Lees ook
Trump kandidaat voor Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024

Verwarring bij kiezers 

Wat de verkoop van de digitale kaarten lastig maakt, is het feit dat Trump zich officieel kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap. "Hij is niet zomaar een oud-president op het schnabbelcircuit", zegt Mouthaan. "En dan voelt het raar aan dat hij gekke dingen aan de man probeert te brengen terwijl hij ook kiezers vraagt geld te doneren voor zijn campagne. Dit kan verwarrend zijn voor kiezers." 

"Het kan ook zijn eigen campagne in de wielen rijden", vervolgt hij. "Trump-fans zullen denken 'ik heb laatst toch al iets gekocht van Trump, ik heb mijn steun gegeven' zonder door te hebben dat ze daarmee niet de campagne helpen." 

Waarvoor Trump de opbrengsten van de plaatjes wel gaat gebruiken, is niet duidelijk. Op dit moment loopt er een gerechtelijk onderzoek naar de vertrouwelijke overheidsdocumenten die Trump heeft meegenomen bij zijn vertrek uit het Witte Huis. Ook is Trumps bedrijf schuldig bevonden aan belastingontduiking.

Bekijk ook - Trump-fan dolblij: 'MAGA-petje al zes jaar niet afgezet'

02:29
Donald Trump heeft de knoop doorgehakt: hij doet wederom een gooi naar het presidentschap van Amerika. Zijn trouwe fans zijn dolblij, zoals Dion Cini. Hij richtte een webwinkel op rond Trump en zwaait elke dag met zijn vlaggen.