Ga naar de inhoud
Ruim 200.000 verse soldaten

Oekraïense generaal waarschuwt: 'Russen willen Kiev veroveren'

Oekraïens artillerie. Beeld © AP Photo/Kateryna Klochko

Het Russische leger bereidt zich voor op een groot offensief, zegt de commandant van de Oekraïense strijdkrachten, Valeri Zaloezjni. Oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif en defensiespecialist Patrick Bolder zien ook dat er een Russische troepenopbouw plaatsvindt, maar denken dat een groot Russisch offensief de komende maanden uitblijft.

De Oekraïense generaal Valeri Zaloezjni deed deze week in gesprek met The Economist een opvallende uitspraak: "De Russen bereiden zo'n 200.000 verse militairen voor. Ik twijfel er niet aan dat ze nog eens proberen om Kiev in te nemen." Dat wilde het Russische leger ook in februari doen, aan het begin van de invasie.

Defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies legt uit waarom Zaloezjni het heeft over 200.000 verse militairen. "De Russen hebben ongeveer 300.000 soldaten gemobiliseerd, en daarvan hebben ze nu de helft ingezet. Dan zijn er nog zo'n 100.000 dienstplichtigen, die nu ook worden getraind en over een paar maanden naar het front kunnen", zegt Bolder.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw raketaanvallen in meerdere Oekraïense plaatsen

Rusland lijkt met de nieuwe troepen vooral een overmacht aan soldaten te willen creëren op het slagveld. "Als je veel mensen naar voren kunt sturen, kan dat een voordeel zijn", zegt Bolder. "De Russen hopen ervoor te zorgen dat Oekraïne met hun veel kleinere leger ook zware verliezen lijdt." 

Maar zelfs als die nieuwe soldaten over een paar maanden goed getraind zijn, zijn ze alsnog veel minder effectief dan reguliere soldaten, zegt zowel Patrick Bolder als oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Ik ben niet zo onder de indruk van die aantallen, want ze zijn niet in staat om grootschalige offensieve operaties uit te voeren", zegt De Kruif. "Het is altijd moeilijk om zoveel verschillende eenheden te coördineren, en nu heb je ook nog te maken met veel nachturen, kou en soldaten die maar een paar maanden training hebben gehad."

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: Russen mishandelden kinderen in martelkamers

Het front ligt stil

De afgelopen weken verschuift de 1500 kilometer lange frontlinie in Oekraïne nauwelijks, maar er wordt nog wel hard gevochten. Volgens de beschikbare informatie vallen er aan beide kanten honderden doden per dag. 

Het Russische leger legt de laatste weken steeds meer verdedigingslinies aan, zowel langs het front als tientallen kilometers daarachter. "De Russen willen de winter doorkomen met de soldaten die ze nu hebben, en daarna met verse troepen een vers offensief beginnen", voorspelt Bolder.

Bekijk ook:

Bevroren strijd in loopgraven van Oekraïne

02:46
Aan beide kanten zitten militairen ingegraven in de loopgraven. Het lijkt er niet op dat het één van beide partijen lukt een doorbraak te forceren.

Herbewapening

Beide partijen gebruiken de winter om zich te herbewapenen. "Het beeld blijft voorlopig hetzelfde", zegt De Kruif. "Dit is vooral een winter van militaire opbouw. Daarna is het kijken wanneer je een groot offensief kunt voeren."

Wanneer zo'n offensief kan plaatsvinden, is moeilijk te voorspellen. De Oekraïense generaal Zaloezjni verwacht het offensief in februari of maart, en Bolder voorspelt hetzelfde. De Kruif denkt dat het zelfs nog langer kan duren voordat Rusland weer een groot offensief begint. De weersverwachting speelt daarbij een grote rol: in februari kan het nog te koud zijn voor een offensief, en als er in maart veel modder ligt, kan het Russische leger niet goed aanvallen.

Informatieoorlog

Dat de Oekraïense legerleiding nu al waarschuwt voor een nieuw Russisch offensief, heeft deels te maken met de informatieoorlog tussen Rusland en Oekraïne. Door nu al te waarschuwen dat er nog honderdduizenden Russische soldaten worden klaargestoomd, benadrukt Oekraïne dat het westerse steun hard nodig heeft.

Daarnaast laat de Oekraïense leiding met deze uitspraak zien dat het een goed beeld heeft van Ruslands plannen en ambities. Door dit aan te kondigen, laat Oekraïne weten dat het zich nu al opmaakt om het Russische offensief af te slaan.