Ga naar de inhoud
1500 vissen

Duitse hotelgasten in shock na instorten aquarium: 'Dacht dat een bom was ontploft'

Brokstukken buiten de deuren van het hotel. Beeld © EPA

Waar jarenlang een hoog blauw aquarium pronkte in de lobby van het Radisson Blu Hotel in Berlijn, is het nu een grote ravage. Vanmorgen vroeg barstte de enorme glazen cilinder open met daarin 1500 tropische vissen. Hotelgasten hoorden een 'luide knal' toen de tank met een miljoen liter water het begaf.

"Ik dacht dat er een bom was ontploft", zegt een van de 350 gasten die in het hotel verbleven tegen de Duitse zender n-tv.

Ook Christian en zijn vrouw hoorden 'een hard krakend geluid', vertellen ze tegen het Duitse Bild. "Toen werden we wakker. Mijn vrouw zei dat er iets langs het raam vloog. Toen ik uit bed kwam zag ik dat het aquarium was ingestort."

In beeld: totale ravage in Berlijns hotel door opengebarsten aquarium

01:19
In het aquarium zat één miljoen liter water, samen met zo’n 1500 tropische vissen.

Het DomAquaree is het grootste vrijstaande cilindervormige aquarium ter wereld. Het is volgens henzelf 14 meter hoog. In het water zwommen 1500 tropische vissen van 80 verschillende soorten.

Het aquarium is een grote toeristische trekpleister in de Duitse hoofdstad. Door de tank ging een lift, waarmee je jezelf 10 minuten lang in een onderwaterwereld waande. Twee jaar geleden onderging de attractie een grote renovatie. Sinds de zomer was het weer in gebruik.

In
Lees ook:
In beeld: totale ravage in Berlijns hotel door opengebarsten aquarium

Vanochtend kort voor 6 uur kwam de klap. Volgens persbureau AP gaan er berichten rond dat de vrieskou afgelopen nacht (-10) een barst in de tank veroorzaakte, waarna die explodeerde door de druk van het water. De Berlijnse politie kan nog niets zeggen over de oorzaak.

Water buiten het hotel

Het water spoelde de straat op. Een grote straat naast het complex dat naar het bekende Alexanderplatz leidt, is afgesloten vanwege de vele brokstukken op de weg.

De klap zou zo groot zijn geweest, dat het was te zien op een seismograaf, een apparaat dat bodemtrillingen registreert.

Twee mensen raakten gewond. Het grootste gedeelte van de vissen heeft de klap niet overleefd. Een groep kleine vissen is naar een ander aquarium overgebracht.

"Het is chaos", zegt hotelgast Sandra Weeser tegen Reuters. "Het hele aquarium is uit elkaar gebarsten en totaal verwoest. Er zijn veel dode vissen en puin. Het is een drama."

De 350 hotelgasten zijn gevraagd het hotel te verlaten. Zij zijn met bussen naar een ander verblijf gebracht.