Ga naar de inhoud
Drie anderen gedood

Vier chimpansees lopen nog steeds los in Zweedse dierentuin, eentje gewond

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Van de zeven chimpansees die gisteren in de Furuvik Zoo in Zweden waren ontsnapt, lopen er nog steeds vier vrij rond in de dierentuin. Drie andere apen werden gisteren door personeel van de dierentuin omgebracht omdat werd gevreesd voor de veiligheid van bezoekers en personeel.

Eén van de vier chimpansees die nog rondlopen, is gewond geraakt. Het dier is nog niet behandeld aan de verwondingen omdat personeel van de dierentuin niet in de buurt kan komen, schrijft de Britse krant The Guardian.

De chimpansees bevinden zich momenteel in een gebouw binnen het apenverblijf, maar het is nog niet gelukt om de dieren ook terug in hun eigen kooi te krijgen. Personeel van de dierentuin kan niet dicht bij de apen komen omdat ze mogelijk een gevaar vormen.

"Deze dieren zijn snel, erg sterk en over het algemeen onbevreesd. Het kan snel escaleren", laat de dierentuin weten.

Chimpansees
Lees ook:
Chimpansees door scherpschutters gedood na ontsnapping uit Zweedse dierentuin

Drie chimpansees moesten worden gedood omdat er te weinig verdovingsmiddel aanwezig was. Ook gaf een woordvoerder van de dierentuin aan dat het verdoven van deze dieren alleen gaat als je dichtbij kunt komen. 

Omdat dit niet ging, besloot de dierentuin de dieren te doden. "Bijzonder tragisch en enorm verdrietig", zei de woordvoerder. Eerder werd gemeld dat het om in totaal vijf ontsnapte chimpansees ging.

'Stap in je auto en vertrek'

Journalisten die na de ontsnapping, gisteren rond 13.00 uur, naar het park kwamen, werden door de politie weer weggestuurd. "Stap in je auto en vertrek, voor je eigen veiligheid", was de boodschap.

Volgens een Zweedse krant werden scherpschutters ingezet. Ook was een grote politiemacht op de been en vlogen er drones over het gebied.

Babychimpansees
Lees ook:
Babychimpansees ontvoerd uit opvang: illegale dierenhandel floreert

De dierentuin, op zo'n 150 kilometer van hoofdstad Stockholm, heeft nog geen idee hoe de dieren zijn ontsnapt en laat weten dit te gaan onderzoeken.