Ga naar de inhoud
Spoorlijn lamgelegd

Honderden toeristen vast bij Machu Picchu, reisadvies voor Peru verscherpt

Gestrande toeristen bij Machu Picchu. Beeld © AFP

Honderden buitenlandse toeristen zitten vast bij Machu Picchu, de bekendste trekpleister van Peru. Dat is het gevolg van de aanhoudende protesten in het Zuid-Amerikaanse land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders aan om voorlopig niet meer naar Peru te reizen.

De treinverbinding tussen Machu Picchu en de rest van het land ligt sinds dinsdag plat. De 110 kilometer lange spoorlijn is de enige verbinding tussen de oude Incastad en de stad Cusco, waarvandaan rugzaktoeristen verder reizen.

Elke dag komen honderden mensen te voet aan bij Machu Picchu na een populaire trektocht naar de oude stad, om dan van daar met de trein naar Cusco te reizen. Ook is het normaal gesproken mogelijk naar Machu Picchu te gaan met de trein. Volgens Peruviaanse media zitten er zo'n 800 toeristen vast.

Noodtoestand

De onrust in het land ontstond nadat de president Pedro Castillo werd afgezet omdat hij het parlement probeerde te ontbinden in een poging een afzettingsprocedure te voorkomen. Demonstranten hebben onder meer vliegvelden en wegen geblokkeerd. Castillo's opvolger Dina Boluarte heeft de noodtoestand uitgeroepen in de hoop dat de kalmte in het land kan terugkeren.

Doden
Lees ook:
Doden en gewonden bij protesten tegen afzetten Peruaanse president

Peru is een populaire bestemming voor rugzaktoeristen. Volgens Buitenlandse Zaken is de situatie er op dit moment 'zeer onvoorspelbaar'. Het reisadvies gaat van geel naar oranje. Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar Peru te gaan als het noodzakelijk is en om uit de buurt van demonstraties te blijven.