Ga naar de inhoud
Twitter onder Musk

Musk haalt Twitteraccount dat zijn privéjet volgde offline: 'Te gevaarlijk'

De privéjet van Elon Musk, ter illustratie. Beeld © ANP / EPA

Het Twitteraccount dat bijhoudt waar in de wereld de privéjet van Elon Musk zich bevindt, is door Musk offline gehaald. De miljardair heeft een nieuwe regel op het sociale medium geïntroduceerd waardoor hij het account kon schorsen. Dit roept vragen op over de macht van de kersverse Twitter-eigenaar.

Dit schrijft The Guardian. Het gaat om het Twitteraccount @ElonJet van de Amerikaanse student Jack Sweeney.

Eerder was er ook al discussie over het bestaansrecht van dit account, maar toen schreef Elon Musk nog dat hij vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan en Sweeney dus mocht blijven twitteren.

Van gedachten veranderd

Maar inmiddels is Musk van gedachten veranderd, laat hij op Twitter weten. Gisteren werd het account geschorst. Even later verscheen het weer online. Maar vervolgens liet Musk weten dat Twitteraars 'geen live locatie van gebruikers mogen delen'. Daarna werd het account weer geblokkeerd.

Nu is op Twitter niet meer te zien waar in de wereld de privéjet van Musk is, terwijl de data waar Sweeney zich op baseert gewoon elders op het internet te vinden is.

Musk
Lees ook:
Musk opent aanval op wetenschapper Fauci, en dat merken we hier ook

In eerste instantie verdween gisteren alleen het account dat het vliegtuig van Musk volgt, schrijft The Guardian. Pas uren later werden ook andere accounts die de vliegtuigen van Bill Gates, Jeff Bezos en bijvoorbeeld Mark Zuckerberg volgen offline gehaald. Inmiddels is ook het persoonlijke account van student Sweeney geschorst.

Vrijheid van meningsuiting

Vorige maand, kort nadat Musk Twitter kocht, schreef hij nog op het sociale medium dat 'zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting zó groot is dat hij het account dat de locatie van zijn vliegtuig laat zien niet verbiedt, zelfs al levert dat een persoonlijk risico op'.

Sweeney liet aan de Britse krant weten dat zijn account gisteren permanent geschorst werd omdat hij zich niet aan de Twitter-regels heeft gehouden. Twitter en Musk wilden niet op vragen van The Guardian reageren.

Elon
Lees ook:
Elon Musk minutenlang uitgejoeld door menigte in San Francisco