Ga naar de inhoud
Farmgate

President Zuid-Afrika mag blijven ondanks 'miljoenen in bankstel'

Voor het parlement demonstreerden aanhangers van de president. Beeld © AFP

Het parlement van Zuid-Afrika steunt een afzettingsprocedure tegen president Cyril Ramaphosa niet. Een rapport met mogelijk bewijs dat Ramaphosa schuldig is aan wangedrag werd verworpen.

De 70-jarige Ramaphosa zou volgens het rapport 4 miljoen dollar cash hebben verstopt in een bankstel op zijn ranch. Dieven zouden dat in 2020 hebben gestolen. In plaats van de politie in te schakelen, zou Ramaphosa zijn eigen beveiligers de dieven hebben laten opsporen. Ook zou er zwijggeld zijn betaald.

De president heeft ontkend fout te hebben gehandeld in de affaire, die 'Farmgate' wordt genoemd. Hij stapte vorige week naar de rechter om het rapport onrechtmatig te laten verklaren.

Niet beschuldigd

Hij wordt in het rapport niet beschuldigd van een misdaad, maar sommige oppositieleden wilden evengoed een afzettingsprocedure in gang zetten. Ramaphosa’s partij ANC, die een meerderheid heeft in het parlement, had vorige week na lang beraad al besloten die stap niet te steunen.

Toch stemden sommige ANC’ers voor het instellen van een afzettingscommissie om de beschuldigingen verder te onderzoeken. In totaal 214 parlementariërs stemden tegen en 148 voor.

Bizarre
Lees ook:
Bizarre vondst cashgeld brengt president Zuid-Afrika aan het wankelen

Toen de affaire afgelopen juni openbaar werd, beweerde de president dat het geld afkomstig was van een Soedanese veehandelaar die eind 2020 twintig buffels cash had afgerekend.

Het onderzoek zette vraagtekens bij de herkomst van het bedrag, dat mogelijk in de miljoenen loopt. De president heeft alleen de diefstal erkend van 580.000 dollar.

Einde aan corruptie

Ramaphosa, een rijke zakenman die sinds 2018 president is, kwam aan de macht met de nadrukkelijke belofte dat hij een einde zou maken aan de corruptie die het land teisterde onder zijn voorganger Jacob Zuma.