Als alles goed gaat, stuurt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vanavond een nieuwe weersatelliet de ruimte in. Het gaat om Meteosat-12, die ons op termijn betere en snellere weersverwachtingen zal leveren.
De satelliet wordt rond 21.00 uur (Nederlandse tijd) gelanceerd vanuit Zuid-Amerika: vanaf een lanceerplatform in Frans-Guyana, ten oosten van Suriname. De satelliet zal een andere weersatelliet vervangen die al sinds 1977 in de ruimte is. Meteosat-12 zal ons een vollediger beeld geven van de weersomstandigheden in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Op welke termijn dat gebeurt, is volgens deskundigen nog niet duidelijk.
De nieuwe satelliet kan elke tien minuten een beeld van de atmosfeer naar aarde sturen. Dat is vijf minuten sneller dan zijn voorganger.
Beter anticiperen
Verder heeft Meteosat-12 een scherper oog. De satelliet kan een stuk gedetailleerder inzoomen op de lucht. Dit zal een enorme hoeveelheid aan weerdata opleveren.
Dankzij de satelliet - waar sinds 2006 aan werd gewerkt - zijn betrouwbaardere en meer nauwkeurige weersverwachtingen mogelijk, zegt Raymond Sluiter van de Rijksdienst voor Ruimtevaart van Nederland (officieel het Netherlands Space Office), de organisatie die verantwoordelijk is voor het nationale ruimtevaartbeleid. "Doordat we meer foto's ontvangen vanuit de ruimte kunnen we de ontwikkeling van extreme weersomstandigheden beter begrijpen. Zelfs op kleine geografische schaal, zoals steden."
"Valwind hangt bijvoorbeeld samen met heftige onweersbuien die zich op lokaal niveau ontwikkelen. Met Meteosat-12 kunnen we die eerder waarnemen", zegt Sluiter. Zo kan er beter worden geanticipeerd op ernstige stormen, zoals de storm Eunice waarbij begin dit jaar in Nederland vier mensen omkwamen.

Verder is de satelliet voorzien van een camera die bliksem kan detecteren. Omdat bliksem een indicator is voor hevige windstoten, neerslag en hagel zal de satelliet nauwkeurig van tevoren waarschuwen voor deze weersomstandigheden.
Joris Melkert, expert lucht- en ruimtetechniek aan TU Delft, zegt dat de nieuwe satelliet het mogelijk zal maken om bliksem duidelijker waar te nemen, "De nieuwe satelliet kan 100 procent van de bliksem detecteren. Tot nu toe konden we alleen de bliksem detecteren die hier op de grond insloeg, zo'n 10 procent van het geheel."
Meer satellieten
Na Meteosat-12 zal in 2024 nog een andere satelliet de ruimte in gestuurd worden. Deze gaat de temperatuur en vochtigheid in de atmosfeer meten. In 2026 wordt opnieuw een satelliet gelanceerd. Deze kan elke 2,5 minuut beelden van Europa maken. In totaal worden tot 2040 zes soortgelijke satellieten gelanceerd.
De lancering van Meteosat-12 is vanavond live te volgen via de website van de ESA.