Ga naar de inhoud
Corruptieschandaal

Ruim 1,5 miljoen euro cash in huizen twee Europarlementariërs

Het geld dat werd aangetroffen bij de Europarlementariërs, in totaal 1,5 miljoen euro.

Bij de voormalig Europarlementariër Pier Antonio Panzeri uit Italië en zijn Griekse collega Eva Kaili is meer dan anderhalf miljoen euro aan contant geld aangetroffen. Dat melden de Belgische krant Le Soir en magazine Knack. Zij hebben een foto gepubliceerd waarop het geld uitgestald te zien is.

In de Brusselse woning van Panzeri lag zo'n 600.000 euro in cash. Bij de vader van Kaili en in de Brusselse woning van haar en haar metgezel Francesco Giorgi werd door de politie het resterende bedrag aangetroffen en geconfisqueerd.

Vicevoorzitterschap ontnomen

Kaili, een van de 14 vicevoorzitters van het Europees Parlement, werd vrijdag gearresteerd en vastgezet. Vandaag werd haar in het parlement het vicevoorzitterschap ontnomen. Bijna het voltallige parlement steunde het besluit om Kaili uit haar ambt te zetten. 

Ze kan geen beroep doen op haar onschendbaarheid als Europarlementariër omdat de politie haar op heterdaad betrapte met de stapels contanten, die vermoedelijk uit Qatar afkomstig zijn. Het land zou via omkoping pogingen hebben gedaan om invloed te kopen in het parlement. Het Belgische openbaar ministerie wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener is en houdt het op 'een Golfstaat'.

Kaili ontkent

Kaili zou in ruil voor de steekpenningen positief hebben gepraat over Qatar. Daarnaast zou ze collega's hebben bewerkt om het reizen van en naar Qatar makkelijker te maken. Naast Kaili heeft Qatar mogelijk ook verschillende assistenten van Europarlementariërs omgekocht.

Volgens Kaili's advocaat heeft zij absoluut geen steekpenningen uit Qatar aangenomen, liet hij vandaag weten. Hij zei tevens niet te weten of het geld daadwerkelijk was gevonden bij zijn cliënt of bij haar vader, die haar in België was komen opzoeken.

Morgen voor rechter

Kaili's vader was door rechercheurs aangehouden in het Sofitel hotel in Brussel terwijl hij in het bezit was van een koffer vol contant geld. Op basis hiervan werd ook Kaili's huis doorzocht. Daar werden zakken met geld en kostbaarheden in beslag genomen.

Behalve Panzeri, Kaili en Giorgi is nog een vierde man gearresteerd. Alle vier komen morgen voor de rechter, die zal beslissen of ze langer vast blijven zitten.

Vicevoorzitter
Lees ook
Vicevoorzitter Europees Parlement opgepakt in corruptieonderzoek

'Lobbyregels onvoldoende'

Volgens Michiel van Hulten is het een incident 'van ongekende omvang'. Als directeur van de organisatie Transparency International houdt hij zich bezig met corruptiebestrijding.

"Het laat zien dat de regels die gelden in het Europees Parlement met betrekking tot de lobby en de integriteit van medewerkers echt niet voldoende zijn", zei hij in gesprek met RTL Nieuws. "Het laat ook zien dat een land als Qatar mogelijk een hele kwalijke rol speelt."

Corruptieschandaal
Lees ook
Corruptieschandaal in Europees Parlement 'raakt aanzien politiek in de kern'