Ga naar de inhoud
Geweldsexplosie

Al zeven doden bij rellen in Peru, aftreden nieuwe president geëist

Demonstranten in Lima Beeld © EPA

Tijdens protesten tegen de afzetting van de Peruaanse president Pedro Castillo zijn inmiddels zeker zeven mensen om het leven gekomen. En er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie.

Betogers hebben de internationale luchthaven van Arequipa bestormd. Daarbij werden onder meer hekwerken en verlichting vernield. Ook werd volgens de autoriteiten een wachthuisje in brand gestoken.

Traangas

Het vliegveld van de tweede stad van Peru, op 1000 kilometer afstand van Lima, is om veiligheidsredenen gesloten.

Veiligheidstroepen gebruikten traangas om de relschoppers te verdrijven. In Arequipa werd ook een melkfabriek, een van de grootste fabrieken in het land, bezet.

Machu Picchu

Arequipa ligt in het zuiden van Peru en is samen met Apurímac en Ica een van de regio's waarvoor de noodtoestand is uitgeroepen. Arequipa ligt voor veel toeristen op de route naar de Colca Canyon, een van de diepste kloven ter wereld.

Vanwege de onrust rijden er vanaf vandaag geen treinen van Cusco naar Machu Picchu, de belangrijkste en bekendste toeristentrekpleister van Peru.

Rellen in Lima

Castillo's opvolger Dina Boluarte heeft vroegtijdige verkiezingen beloofd en op meerdere plekken de noodtoestand uitgeroepen, maar de onvrede houdt aan. Betogers eisen dat Boluarte opstapt. In diverse steden werden daarom gisteren wegen geblokkeerd.

Ook in de hoofdstad Lima braken rellen uit. In Apurimac werden een justitiegebouw en radio- en televisiestations in brand gestoken.

De ombudsvrouw voor de mensenrechten, Eliana Revollar, sprak over zeven doden in twee dagen tijd, onder wie twee minderjarigen. Alle slachtoffers stierven door geweerschoten. Er zijn 32 demonstranten gewond geraakt en 24 politieagenten liepen verwondingen op, aldus Revollar. "De situatie in het land is erg gespannen."

Beschuldigingen van corruptie

De protesten begonnen na de afzetting en arrestatie van Castillo. Hij werd ontslagen door het Congres omdat hij het parlement probeerde te ontbinden in een poging een afzettingsprocedure te voorkomen.

De politicus lag onder vuur vanwege beschuldigingen van corruptie. Castillo werd kort na de afzetting opgepakt en vervangen door zijn vicepresident Boluarte. Zij is sinds vorige week de eerste vrouwelijke president van Peru en de zesde president van het land sinds 2016.