Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen versoepeld

China vreest golf coronabesmettingen, pijnstillers nergens meer te krijgen

Een oude inwoner van Danzhai, in het zuiden van China, krijgt een vaccin tegen Covid-19. Beeld © AFP

China kampt met een plotseling tekort aan pijnstillers. De medicijnen zijn in trek sinds het land vorige week veel coronamaatregelen losliet. Chinezen zijn massaal hoestdrank en ibuprofen aan het hamsteren. Enkelen halen het zelfs uit het buitenland.

In Shanghai is er bijna geen apotheek meer waar nog pijnstillers te krijgen zijn. "Allemaal in het weekend al uitverkocht", zegt een apotheker in Shanghai. Veel Chinezen zijn extra bang dat ze corona oplopen, nu het land de strengste coronamaatregelen heeft laten varen. De apotheker weet niet wanneer de middelen weer in de schappen zullen liggen.

En dat is slecht nieuws voor ouderen, zoals de 75-jarige mevrouw Wu. Zij schuifelt op maandag door de apotheek, op zoek naar middelen die haar kunnen beschermen. Ze is niet gevaccineerd: Ze zegt om medische redenen niet in aanmerking te komen.

'Je weet maar nooit'

In de apotheek vindt ze slechts een paar doosjes traditionele Chinese medicijnen (TCM). De Chinese propagandakanalen promoten TCM als middel waarmee symptomen van corona verzacht kunnen worden. Voor die claim is in de medische wetenschap geen bewijs te vinden. Toch legt Wu een paar van die doosjes in het mandje. "Je weet het maar nooit", zegt ze.

De apotheken in China hebben het druk sinds vorige week een radicale verandering in het Chinese coronabeleid werd aangekondigd. In veel steden is testen niet langer verplicht, en ook zijn de quarantaine-eisen minder streng. Daarnaast wordt vanaf dinsdag een zeer invasieve contact tracing-app afgeschaft.

Hoewel veel Chinezen blij zijn met de versoepelingen, is er dus ook angst. Wu: "Ik snap dat jonge mensen er anders over denken, maar ik ben heel bang voor corona."

Een miljoen coronadoden

Want een relatief grote groep Chinezen is niet gevaccineerd. Ook hebben de meeste Chinezen geen immuniteit opgebouwd. Immunologen waarschuwen om die redenen voor een extreme golf aan besmettingen in de komende maanden. Volgens een schatting van de Financial Times kunnen er zelfs een miljoen coronadoden vallen deze winter.

Ook de gepensioneerde meneer Lu is vandaag in de apotheek te vinden. Hij draagt twee mondkapjes over elkaar, uit voorzorg. Hij koopt een paar flesjes hoestdrank. Lu ziet vooral het belang van zelfbescherming. "Voor de meeste mensen zullen de symptomen meevallen. Ik ben al wat ouder, dus voor mij is er meer risico. Maar, zolang ik mezelf bescherm en wegblijf van grote groepen, komt het wel goed."

Paar flesjes hoestdrank

Een belronde langs enkele apotheken in de grote steden van het land leert dat bijna nergens nog pijnstillers als ibuprofen te krijgen is. Het gaat zelfs zo ver dat ziekenhuizen personeel langs de apotheken sturen om te kopen wat er te kopen valt. Zo ook de verpleegster Yuan, die in een groot ziekenhuis in Shanghai werkt. "Ik heb een paar flesjes hoestdrank kunnen kopen, meer niet. Het is niet zo dat we nu al tekorten hebben, maar als dit hamsteren door mensen zo doorgaat, zou dat wel kunnen gebeuren."

Ondertussen raast corona met grote snelheid door het land. Hoeveel besmettingen er precies zijn, is onmogelijk vast te stellen omdat in de meeste steden testen niet meer verplicht is. Maar sinds deze week kent bijna iedereen in steden als Shanghai en Peking wel een besmet persoon. De drukte bij de apotheken zal naar verwachting niet minder worden. Wu: "Ik bel ze vanaf nu elke dag. Als ze nieuwe voorraad hebben, kom ik meteen."

Versoepelingen
Lees ook:
Versoepelingen her en der, maar China vreest omikrongolf: 'Hopen dat zorg het aankan'
Bron: RTL Nieuws