Ga naar de inhoud
Belangrijke tactiek

Het geheime WK-wapen van Marokko: de moeders houden het moreel hoog

Marokkaans middenvelder Sofiane Boufal viert de overwinning op Portugal met zijn moeder. Beeld © AFP / Juan Mabromata

Met een plaats in de halve finale op het WK voetbal in Qatar zorgt Marokko voor een unicum: nooit eerder maakte een Afrikaans land kans op de finale. Maar de Leeuwen van de Atlas laten het wereldwijde voetbalpubliek kennismaken met nóg een nieuw fenomeen: ze betrekken nadrukkelijk hun moeders bij de festiviteiten. En dat is geen toeval, maar een tactiek om het moreel hoog te houden.

Een opvallend - en ontroerend - beeld na de beslissende penalty van Achraf Hakimi, afgelopen dinsdag. Snel nadat de Marokkaanse verdediger het lot van Spanje had bezegeld en zijn eigen land naar de kwartfinale had geschoten, klom hij de tribune op. Daar sloot hij zijn moeder in de armen, om haar vervolgens op te tillen. Hij kreeg er een zoen op zijn wang voor terug.

De beelden van dat moment zie je hier:

Hakimi kon het gisteren, na de overwinning op Portugal, nog eens overdoen. Weer begaf hij zich naar zijn moeder om het feest met haar te vieren. Eerder gaf Hakimi, die nu onder contract staat bij Paris Saint-Germain, in een interview aan wat zijn familie voor hem betekent: "Ik kom uit een bescheiden gezin. We hadden moeite om rond te komen. Maar nu vecht ik elke dag voor hen, omdat zij zoveel voor mij hebben opgeofferd."

Dansen met moeder

Dat meer moeders belangrijk zijn voor spelers van de Marokkaanse selectie, werd na die kwartfinale duidelijk toen middenvelder Sofiane Boufal zijn moeder uitnodigde op het veld, en langs de lijn met haar danste. Het duo wordt daarbij aangemoedigd door andere spelers. Ook die beelden gingen de wereld over:

En dan was er nog bondscoach Walid Regragui. Ook hij klom na het bereiken van de halve finale gisteren de tribune op, op zoek naar zijn moeder. Een journalist van Al Jazeera meldde daarna op Twitter dat diens moeder al meer dan vijftig jaar in Parijs woont en in die tijd nog nooit een wedstrijd van haar zoon had bijgewoond - niet als speler en ook niet als coach. Maar na zijn aandringen was ze nu toch naar Qatar afgereisd, met een historische halve finaleplaats tot gevolg.

Maar toevallig is het niet: volgens de Britse krant The Guardian heeft bondscoach Regragui er samen met de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond Fouzi Lekjaa voor gezorgd dat meerdere familieleden van de spelers volledig verzorgd naar het WK konden reizen. Voor de coach maakt de aanwezigheid van familie namelijk deel uit van de tactiek. De nabijheid van de moeders vijzelt het moreel op, zo is zijn overtuiging.

Toen hij in augustus werd aangesteld, zei hij al: "Ons succes is niet mogelijk zonder het geluk van onze ouders." Deze familieleden zouden continu in de buurt van de selectie zijn en ook in hetzelfde hotel verblijven, het Wyndham Doha West Bay hotel.

Frankrijk volgende slachtoffer?

Dat lijkt dus te werken, getuige de historische prestatie van De Leeuwen van de Atlas, die met Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat en Zakaria Aboukhlal vier spelers in de gelederen hebben die in Nederland zijn geboren.

Marokko eindigde eerste in de poule met Kroatië, België en Canada. Vervolgens werden Spanje en daarna Portugal aan de zegekar gebonden. Nu wacht regerend wereldkampioen Frankrijk. De wedstrijd begint aanstaande woensdag om 20.00 uur.

Behalve de moeders zijn ook de fans in Nederland in extase door de prestatie van Marokko, zoals je in deze video kunt zien:

Extatische Marokko-fans in tranen: 'Dit is niet normaal'

02:10
Op een groot scherm bij theater de Meervaart in Amsterdam zagen fans hoe de Noord-Afrikanen na een zenuwslopende wedstrijd de overwinning binnen wisten te slepen.