Ga naar de inhoud
Berecht in VS

Vermeende bommenmaker Lockerbie-ramp in Amerikaanse cel

Bij de bomaanslag in Lockerbie op 21 december 1988 kwamen in totaal 270 mensen om het leven. Beeld © Alamy Limited

Een Libiër die ervan wordt beschuldigd de bom te hebben gemaakt die 34 jaar geleden een PanAm-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie vernietigde, zit in een Amerikaanse cel. Dat meldt de BBC op basis van de Schotse autoriteiten. Het is de bedoeling dat hij in de VS wordt berecht.

De Verenigde Staten klaagden deze Abu Agila Masud twee jaar geleden aan omdat hij beweerde een sleutelrol te hebben gespeeld bij de bomaanslag op 21 december 1988. Door de ramp kwamen 270 mensen om het leven, onder wie veel Amerikanen.

Libische militie

De verdachte is een Libische inlichtingenofficier. Vorige maand werd gemeld dat Masud was ontvoerd door een Libische militie. Dat voedde speculaties dat hij zou worden overgedragen aan de VS om daar terecht te staan, aldus de de Britse omroep.

32
Lees ook:
32 jaar na Lockerbie-ramp nieuwe verdachte aangeklaagd

Een speciale Schotse rechtbank, die zitting had in Nederland, veroordeelde in 2001 de Libische inlichtingenofficier Abdel Basset al-Megrahi tot levenslang voor de aanslag. Hij zou hebben samengewerkt met anderen, maar die zijn nooit geïdentificeerd. Al-Megrahi werd in 2009 vrijgelaten omdat hij aan kanker leed. Hij stierf in 2012 in Libië.

Dader
Lees ook:
Dader Lockerbie-aanslag al-Megrahi overleden