Ga naar de inhoud
48 jaar oud

Amerikaanse sportjournalist in stadion overleden tijdens duel Oranje

Wahl aan het werk in Qatar tijdens de wedstrijd Verenigde Staten-Wales. Beeld © Getty Images

De Amerikaanse voetbaljournalist Grant Wahl is gisteren overleden terwijl hij verslag deed van de WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië.

Wahl (48), die werkte voor de Amerikaanse zender CBS Sports, was in het persgedeelte van het Lusail-stadion in Qatar toen hij in elkaar zakte en overleed. 

In de afgelopen dagen klaagde de journalist al over gezondheidsproblemen. In zijn nieuwsbrief schreef hij dat hij last had van pijn in zijn borst en verkoudheid. Volgens Wahl waren de lange dagen met weinig slaap de oorzaak van zijn klachten. De exacte doodsoorzaak is echter nog niet bekend. 

FIFA-voorzitter
Lees ook:
FIFA-voorzitter 'vol ongeloof en verdriet' na dood journalist

Bedroefde reacties

In de Verenigde Staten is bedroefd gereageerd op het overlijden van Wahl. De Amerikaanse voetbalbond schrijft in een statement dat de journalist herinnerd zal worden om zijn heldere en vermakelijke verhalen over voetbal. 

In zijn laatste bericht op Twitter prees Wahl de late gelijkmaker van het Nederlands elftal:

Opgepakt 

Eerder dit WK werd Wahl korte tijd vastgehouden door de beveiliging in een van de voetbalstadions, omdat hij een regenboogshirt aan had. Na een halfuur mocht hij weer gaan. De organisatie van het WK bood excuses aan voor het incident. 

In een (inmiddels niet meer zichtbare) post op Instagram vertelt Wahls broer Eric dat de journalist het shirt voor hem droeg. "Ik ben Grant Wahls broer. Ik ben homo. Ik ben de reden dat hij een regenboogshirt droeg", zegt Eric. Ook suggereert hij dat Wahls overlijden verband houdt met het incident. "Hij was kerngezond. Hij kan niet zomaar zijn gestorven", aldus de broer. 

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft  condoleances overgebracht aan de familie en vrienden van Grant Wahl. "Zijn liefde voor voetbal was immens en zijn berichtgeving zal worden gemist door iedereen die onze sport volgt", zegt Infantino in een reactie. "Namens de FIFA en de voetbalgemeenschap betuigen we onze oprechte condoleances aan zijn vrouw Céline, zijn familie en zijn vrienden in deze moeilijke tijd."

Wahl deed voor het eerst verslag van het WK in 1994 en was er daarna ook altijd bij. De FIFA en de internationale vakorganisatie voor sportjournalisten AIPS eerden de journalist enkele dagen eerder voor zijn achtste WK.

Bron: RTL Nieuws