Ga naar de inhoud
'Invloed op besluiten'

'Qatar kocht assistenten Europarlementariërs om', 4 arrestaties in België

Europees parlement in Brussel Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Lex van Lieshout

De Belgische politie verdenkt Qatar van het omkopen van assistenten van Europarlementariërs. Zo probeerde de Golfstaat beslissingen in het Europees Parlement naar zijn hand te zetten.

Dat melden Belgische media.

Geld en geschenken

De politie heeft vanochtend vroeg 16 huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, melden weekblad Knack en dagblad Le Soir. Vier personen zouden zijn meegenomen voor verhoor. 

Volgens Knack en Le Soir gaat het om Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

'Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement' kregen 'substantiële geldbedragen' en 'grote geschenken', zegt het Openbaar Ministerie. De opzet was om zo 'de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden'.

Half miljoen in cash

Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener is, maar houdt het op 'een Golfstaat'. Knack en Le Soir horen van ingewijden dat het om het gastland van het WK voetbal gaat.

Het onderzoek loopt al 'meerdere maanden', zegt justitie. Het richt zich op 'criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld'.

Bij de huiszoekingen heeft de politie volgens persbureau Belga computers, telefoons en bijna een half miljoen euro contant in beslag genomen.

Bekijk ook: Deze donkere schaduw hangt over het WK voetbal in Qatar

04:06
"Voor de fans wordt het ongetwijfeld een feestje. Maar je moet wel weten tegen welke prijs."