Ga naar de inhoud
Ook gedragsproblemen

Kinderen gameverslaafd: Canadese ouders mogen Fortnite-maker voor rechter slepen

Beeld © Getty

Kinderen die slaap en maaltijden overslaan omdat ze verslaafd zijn aan Fortnite: ouders maken zich er grote zorgen over. In Canada heeft een rechter de weg vrijgemaakt voor een rechtszaak tegen de maker van het populaire computerspel.

De zaak is aangespannen door drie ouders. Ze zeggen dat hun kinderen zo verslaafd raakten aan het spel dat ze zichzelf ernstig verwaarloosden en ze betogen dat Fortnite bewust is ontworpen om zeer verslavend te zijn, schrijven de BBC en Canadese media.

350 miljoen spelers

Fortnite telt wereldwijd zo'n 350 miljoen spelers. De Canadese kinderen zouden behalve het overslaan van maaltijden en slaap ook gedragsproblemen hebben gekregen. Een van de jonge gamers zou in twee jaar zo'n 7700 uur in Fortnite hebben gestoken.

Advocaten van spelmaker Epic Games hebben aangevoerd dat gameverslaving in Québec niet wordt gezien als een op zichzelf staande aandoening. De rechter vond dat onvoldoende reden om de zaak te laten stopzetten. Hij trok een vergelijking met de eerste onthullingen over nicotineverslaving in de vorige eeuw. "Dat tabak schadelijk is, werd ook niet direct begrepen of toegegeven."

Epic
Lees ook
Epic Games schikt in zaak over lootboxes Fortnite en Rocket League

Groepsproces

De rechter heeft nu besloten dat ook andere mensen die zich gedupeerd voelen kunnen deelnemen aan het groepsproces. Voorwaarde is wel dat zij in Québec wonen en vanaf september 2017 last kregen van verslavingsklachten.

Het schietspel Fortnite kan gratis worden gespeeld via internet. Spelers hebben wel de mogelijkheid om geld uit te geven om het uiterlijk van hun karakter aan te passen. Het spel is voor maker Epic Games een enorm commercieel succes. De game zou het bedrijf miljarden hebben opgeleverd.

Gamers
Lees ook
Gamers blij, Fortnite seizoen 3 komt uit: 'Mijn kids zijn helemaal hyper'