Ga naar de inhoud
SpaceX-ruimtereis

Miljardair neemt K-poprapper, dj en andere artiesten mee naar de maan

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa Beeld © AFP

Een dj, een K-pop-superster, een YouTuber, een fotograaf en een acteur, dat zijn vijf van de acht mensen die de Japanse miljardair Yusaku Maezawa meeneemt op een SpaceX-ruimtereis rond de maan.

Vier jaar geleden werd bekend dat Maezawa de eerste persoon ooit was die een reisje naar de maan had geboekt. Dat deed hij bij SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse miljardair Elon Musk. Vorig jaar kondigde hij aan acht tickets weg te geven voor zijn ruimtereis, dearMoon. Mensen over de hele wereld konden zich opgeven.

Twee reserveplekken

De uitverkorenen zijn de Amerikaanse dj Steve Aoki en zijn landgenoot en YouTuber Tim Dodd, de Tsjechische artiest Yemi A.D., de Ierse fotograaf Rhiannon Adam en zijn Britse collega Karim Iliya. Ook de Amerikaanse filmmaker Brendan Hall, de Indiase acteur Dev Joshi en de Zuid-Koreaanse rapper T.O.P. mogen mee. Daarnaast zijn er twee reserveplaatsen voor de Amerikaanse snowboarder Kaitlyn Farrington en de Japanse danser Miyu, maakte Maezawa in een video op YouTube bekend.

"Ik hoop dat zij allemaal beseffen welke verantwoordelijkheden passen bij het verlaten van de aarde en een reis naar de maan en terug", zegt Maezawa daarin. Hij voegt eraan toe dat de bemanning 'veel zal leren van deze ervaring' en hoopt dat dat uiteindelijk resulteert in bijdrages aan 'de planeet en de menselijkheid'.

Wie
Lees ook
Wie wil er naar de maan? Japanse miljardair geeft acht tickets weg

Zes dagen lang

De ruimtereis, die zo'n zes dagen moet duren, staat voor 2023 gepland met Starship, een ruimtevaartuig waar SpaceX momenteel de laatste hand aan legt. Musk heeft nog voor het einde van dit jaar een testvlucht in een baan rond de aarde beloofd. In de atmosfeer zijn al wel succesvolle testvluchten uitgevoerd met onderdelen van Starship.

Maezawa verdiende zijn fortuin met de onlineverkoop van kleding. De miljardair staat bekend om zijn liefde voor ruimtevaart en bracht in 2021 al een kleine twee weken door in het ruimtestation ISS. Hij kwam eerder in het nieuws omdat hij online een advertentie plaatste om een vriendin te vinden die met hem mee naar de maan wilde reizen.

André
Lees ook
André Kuipers op ontdekkingsreis naar Mars in nieuw programma