Ga naar de inhoud
Tegengaan van soa's

Vanaf 2023 gratis condooms voor jongeren in Frankrijk

Foto ter illustratie. Beeld © REX by Shutterstock / ANP

Om soa's en ongewenste zwangerschappen onder jongeren tegen te gaan, worden in Frankrijk condooms vanaf 2023 gratis verstrekt voor jongeren van 18 tot 25 jaar. Vanaf 1 januari kunnen zij het voorbehoedsmiddel gratis afhalen in apotheken door het hele land.

Dit heeft president Emmanuel Macron vandaag aangekondigd. Hij noemt het 'een kleine revolutie in de anticonceptie'. De maatregel komt voort uit het toenemende aantal soa's onder jongeren in Frankrijk. In 2020 en 2021 zou het aantal soa's met 30 procent zijn gestegen.

De Franse president vindt de seksuele gezondheid van jongeren in Frankrijk een belangrijk onderwerp dat onvoldoende wordt besproken. "Dat gaat op dit moment niet goed", zei Macron. 

Seks
Lees ook:
Seks buiten het huwelijk wordt strafbaar in Indonesië

Sinds 2018 wordt een gedeelte van de prijs van condooms voor mannen al vergoed, mits daarvoor het recept van een arts of verloskundige kan worden getoond.

Het gaat dan om een dekking van 60 procent in de basisverzekering. De overige kosten werden tot nu toe alleen gedekt voor aanvullend verzekerden. Dat verandert dus vanaf 1 januari en ook het recept van een arts is dan niet langer nodig.