In de Verenigde Staten is het homohuwelijk in de wet vastgelegd. Dat gebeurde uit angst dat het Hooggerechtshof het recht om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht zou afschaffen.
De Senaat was al akkoord met de wet, die na een stemming nu ook is aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Nu hoeft alleen president Biden de wet nog te ondertekenen.
Voor Thomas Zapoticzny en Isaac Iglesias uit New York waren het spannende weken. Zij volgden het nieuws over het homohuwelijk op de voet. "We hebben geproost toen we zagen dat de wet aanvaard werd. Het is een belangrijke dag voor ons."

Thomas en Isaac trouwden in 2012 in Londen. Toen was het voor mensen van hetzelfde geslacht nog niet mogelijk om in de VS te trouwen. Dat recht kwam in 2015 – en toen werd het niet geregeld in de wet, maar door een uitspraak van het Hooggerechtshof.
Niet vanzelfsprekend
Thomas en Isaac dachten dat de kous daarmee af was. Tot deze zomer, vertellen ze. "We zagen met de afschaffing van het landelijke recht op abortus dat alles kan veranderen. Onze rechten en voorzieningen zijn als lhbti-stel niet vanzelfsprekend."
Ook het recht op abortus was alleen vastgelegd door een uitspraak van het Hooggerechtshof, en zo'n uitspraak kan ook weer door het Hooggerechtshof worden verworpen. Sinds oud-president Donald Trump een paar conservatieve rechters benoemde, hebben de conservatieven de meerderheid in het hof.

Nadat het landelijke abortusrecht werd teruggedraaid, zei de conservatieve opperrechter Clarence Thomas dat ook onder andere het homohuwelijk en anticonceptie opnieuw moeten worden overwogen. "Een eng idee", zegt Isaac. "Het Hooggerechtshof heeft zo veel macht hier. Het kan bestaande rechten wegnemen in plaats van geven. Het voelt alsof we teruggaan in de tijd."
Liefde is liefde
Om dat te voorkomen, kwamen de Democraten in het Amerikaanse parlement met een wetsvoorstel om het homohuwelijk wettelijk vast te leggen. Eind november stemde een ruime meerderheid voor in de Senaat – niet alleen Democraten, maar ook sommige Republikeinen.
"Liefde is liefde en Amerikanen moeten kunnen trouwen met de persoon van wie ze houden", reageerde de Amerikaanse president Joe Biden op de stemming.
De nu aangenomen wet verplicht alle Amerikaanse staten alle huwelijken te erkennen die legaal in een andere staat zijn gesloten. Ook worden de bestaande huwelijken tussen lhbti-koppels en interraciale koppels beschermd.
Haast geboden
Het was cruciaal voor de Democraten dat de wet er nu doorheen kwam. De Democraten hebben nu nog de meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, maar op 3 januari wordt het nieuwe parlement beëdigd en nemen de Republikeinen voor een deel de macht over. Het wordt dan een stuk lastiger om genoeg stemmen te halen.
"Deze wet beschermt onze rechten als mens", zegt Thomas. "Het is een enorme opluchting." Voor Isaac is het een bevestiging dat er ondanks grote verschillen ook samengewerkt kan worden door het Amerikaanse parlement. "Ik ben aardig pessimistisch over politieke zaken in de VS. Toch voelt dit als een belangrijke overwinning. Waarbij politici, ondanks hun eigen overtuigingen, kijken naar het grotere geheel."