Ga naar de inhoud
Verkiezingsbelofte president

Zuid-Koreanen worden volgend jaar massaal 1 of 2 jaar jonger

Een Zuid-Koreaanse baby (archieffoto). Beeld © Photo Chowk / Eyeem

Zuid-Koreanen worden op papier massaal ietsje jonger. In juni volgend jaar neemt het land afscheid van rekenmethodes waarmee een kind al voor het eerste levensjaar 1 of 2 jaar oud kan zijn.

Nu gebruikt het land drie verschillende leeftijdssystemen. Het meestgebruikte is de zogeheten Koreaanse leeftijd, waarbij 0 jaar niet bestaat. Baby's zijn daar vanaf hun geboorte 1, en worden elk jaar op 1 januari een jaar ouder. Daardoor is een baby die op 31 december wordt geboren de dag na de geboorte officieel al 2 jaar oud.

Internationaal leeftijdssysteem 

Volgens een ander veelgebruikt systeem worden baby's bij hun geboorte wel 0, maar stijgt de leeftijd vervolgens ook steeds op de eerste dag van het nieuwe jaar. Het derde systeem dat wordt gebruikt, is het internationale leeftijdssysteem zoals dat ook in Nederland wordt gehanteerd.

Leeftijd
Lees ook:
Leeftijd verkeerd ingeschat: dit is waarom we dat niet leuk vinden

Het naast elkaar bestaan van de drie verschillende systemen veroorzaakt volgens critici verwarring. Ook zorgt het voor onnodige kosten, als er juridische discussies moeten worden gevoerd over hoe oud iemand nou echt is. President Yoon-Suk-yeol had tijdens zijn verkiezingscampagne al beloofd de leeftijdssystemen te standaardiseren. Vandaag stemde het parlement daarmee in.