Ga naar de inhoud
Gevangenenruil

Amerikaanse basketbalster Griner vrijgelaten door Rusland, in ruil voor beruchte wapenhandelaar

Brittney Griner kort voor een verhoor in Moskou. Beeld © Anadolu Agency

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is vrijgelaten uit Rusland. Ze is deel van een gevangenenruil met de Verenigde Staten, zo melden beide landen. De Russische wapenhandelaar Viktor Bout is door de Amerikanen vrijgelaten.

De uitwisseling van de gevangenen gebeurde op het vliegveld van Abu Dhabi. De Amerikaanse president Joe Biden heeft al telefonisch met Griner gesproken en van haar gehoord dat ze in goede gezondheid is.

Griner is een van de beste basketbalsters van de wereld en haar arrestatie in Rusland zorgde voor veel opschudding in de VS. Ze won twee keer goud op de Olympische Spelen en is ook in de WNBA een belangrijke speler voor Phoenix Mercury.

Cannabis

Begin dit jaar kwam Griner naar Rusland om voor een Russisch team te spelen tussen de Amerikaanse basketbalseizoenen door. Nadat de douane ongeveer 0,7 gram cannabis in haar tas vond - een gebruikershoeveelheid - werd ze veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Tijdens de rechtszaak zei Griner dat ze de wietolie voor medische redenen gebruikt en per ongeluk in haar tas had gestopt.

Rusland
Lees ook:
Rusland wil de 'handelaar des doods' terug: dit is Viktor Bout

De oud-luchtmachtofficier en vertaler Bout werd in 2010 veroordeeld tot 25 jaar celstraf in de VS. De bijnamen 'handelaar des doods' en 'sanctiebreker' kreeg hij niet voor niets. Hij behoort tot 's werelds grootste illegale wapenhandelaren vanwege het grote aantal operaties waarbij hij betrokken was en vanwege zijn enorme klantenkring.

Hij aarzelde niet om regels en embargo's te omzeilen. Bout werd in 2008 opgepakt in Thailand, waar hij in een luxe hotel in Bangkok in de val werd gelokt door Amerikaanse agenten die zich voordeden als Colombiaanse rebellen. Hij dacht hen wapens te kunnen verkopen.

Paul Whelan

De Amerikaanse oud-marinier Paul Whelan, wiens naam ook vaak genoemd werd in geruchten over een eventuele gevangenenruil, zit nog vast in Rusland. Over zijn vrijlating wordt nog gesproken.

Bekijk ook: 'Rusland gooit eigen glazen in met rechtszaak tegen basketbalster VS'

02:38
De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner zit al maanden vast nadat cannabisolie in haar tas was gevonden, een verboden middel in Rusland.
Bron: RTL Nieuws