Ga naar de inhoud
Eerste executie

Demonstrant Mohsen Shekari (23) opgehangen in Iran

Mohsen Shekari. Beeld © Iran Human Rights.

Het regime in Iran blijft onverminderd hard optreden tegen de protesten in het land. Voor het eerst is een van de demonstranten geëxecuteerd. De man zou volgens staatsmedia zijn opgepakt voor het blokkeren van een straat in hoofdstad Teheran, en het verwonden van een veiligheidsmedewerker.

Volgens de organisatie Iran Human Rights en verschillende media gaat het om de 23-jarige Mohsen Shekari. De man zou zijn opgehangen. Shekari was in hoger beroep gegaan tegen zijn terdoodveroordeling, maar dat werd afgewezen door het Hooggerechtshof.

Iran Human Rights veroordeelt de executie van Mohsen Shekari en roept in een statement op tot onmiddellijke actie van de internationale gemeenschap om de executie van demonstranten te stoppen.

'Haastig en oneerlijk proces' 

Volgens directeur Mahmoud Amiri Moghadam ging er een 'haastig en oneerlijk proces' vooraf aan de dood van Shekari, die geen advocaat zou hebben gekregen. "Als dit geen ernstige gevolgen heeft voor de Iraanse regering, zullen we te maken krijgen met massa-executies van demonstranten."

Ook Frankrijk en Duitsland hebben zich uitgesproken over de executie. "Deze executie komt boven op andere ernstige en onaanvaardbare mensenrechtenschendingen", zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de executie 'in de meest krachtige bewoordingen' zegt te veroordelen.

'Grenzeloze minachting'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zegt in een reactie dat de ophanging getuigt van 'grenzeloze minachting voor de mensheid'. 

Nicht
Lees ook:
Nicht van hoogste leider Iran opgepakt na kritiek op regime

In Iran zijn sinds halverwege september massale demonstraties voor meer vrijheid en tegen het regime in Teheran. Bij deze protesten, die de autoriteiten zien als rellen, zijn duizenden mensen opgepakt. Zeker elf van hen zijn veroordeeld tot de doodstraf. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn zo'n 450 betogers gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten.

Mahsa Amini

De protestgolf is voor Iran de grootste in jaren en begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Deze vrouw van Koerdische afkomst stierf in detentie nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt, omdat ze haar hoofddoek te los zou dragen.

Bekijk ook: mogelijk doodstraf voor rapper in Iran.

02:38
Steeds meer demonstranten krijgen de doodstraf opgelegd, maar de protesten houden aan.