Ga naar de inhoud
Dankzij internationale druk

Nucleaire dreiging vanuit Rusland afgenomen, zegt Scholz

Vladimir Poetin. Beeld © Zuma Press

Het risico dat Rusland kernwapens inzet in de oorlog in Oekraïne is afgenomen. Dat zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vandaag in een interview. Volgens Scholz is dat het resultaat van de internationale druk op president Vladimir Poetin.

"Eén ding is voorlopig veranderd: Rusland is gestopt met het dreigen met kernwapens. Als reactie op het feit dat de internationale gemeenschap een rode lijn heeft getrokken", zegt Scholz in het interview met de Duitse Funke-mediagroep. Op de vraag of de nucleaire dreiging is verdwenen, antwoordde Scholz: "Voorlopig hebben we er een stokje voor gestoken."

Bezoek aan China

Volgens de Duitse regeringsleider hielp zijn recente bezoek aan China daarbij. "Tijdens mijn bezoek aan Peking hebben de Chinese president Xi en ik gezamenlijk uitgesproken dat er geen kernwapens mogen worden gebruikt. Kort daarna hebben de G20-landen dit standpunt opnieuw bevestigd."

Kremlin:
Lees ook:
Kremlin: alleen kernwapens bij 'existentiële dreiging', niet in strijd om Oekraïne

Scholz werd ook gevraagd naar de omstreden opmerkingen van de Franse president Emmanuel Macron die zei dat het nodig is om 'Rusland veiligheidsgaranties te bieden, op de dag dat het terugkeert naar de onderhandelingstafel'.

"De prioriteit is nu dat Rusland de oorlog onmiddellijk beëindigt en zijn troepen terugtrekt", reageert Scholz. "Natuurlijk zijn we bereid om met Rusland te praten over wapenbeheersing in Europa. Dat hebben we voor de oorlog aangeboden en dat standpunt is niet veranderd."

Wat
Lees ook:
Wat gebeurt er precies als Rusland aanvalt met kernwapens? Vijf vragen

Poetin sprak de afgelopen periode veel dreigende taal. Daarnaast wil de oorlog in Oekraïne voor de Russen niet vlotten. Er was daarom angst dat Poetin zou grijpen naar kernwapens om een militaire doorbraak te forceren.

Gisteren zei Poetin dat Rusland niet 'gek is geworden'. Volgens de president zijn de nucleaire wapens van Rusland puur ter verdediging en om af te schrikken.

Bekijk ook: dit is het geheime huurlingenleger van Poetin

07:27
In militaire kleding en met zware wapens vechten leden van de geheimzinnige Wagner Groep voor Rusland in de oorlog met Oekraïne.