Ga naar de inhoud
'Invisible Challenge'

'Hackers Nigeria gebruiken zogenaamd naaktfilter op Tiktok voor oplichting'

Nigeriaanse autoriteiten waarschuwen voor hackers die misbruik maken van een TikTok-trend. Beeld © EPA

In Nigeria wordt gewaarschuwd voor hackers die misbruik maken van een nieuwe TikTok-trend: de 'Invisible Challenge'. Deze trend spoort gebruikers aan zichzelf naakt te filmen en vervolgens een wazig filter te gebruiken, zodat je hun lichaam niet kunt zien. Hackers proberen met de optie 'unfilter' gebruikers te lokken die denken dat ze dan het naakte lichaam achter het filter zullen zien.

In plaats daarvan zou hun apparaat besmet raken met een virus dat belangrijke informatie steelt, zoals wachtwoorden, financiële gegevens en mails. Dat stelt de Nigeriaanse Communicatiecommissie (NCC). Ook zou het virus mogelijk in het geheim screenshots en video-opnamen verzamelen of de camera en microfoon op het apparaat kunnen activeren. 

In de video hieronder zie je een voorbeeld van de TikTok-trend:

De Nigeriaanse autoriteiten adviseren daarom om niet op verdachte links te klikken. Ook raden ze aan antivirussoftware op mobiele telefoons en computers te gebruiken en voor een sterk wachtwoord te kiezen. 

Snelle toename

Ook in Nigeria neemt het aantal TikTok-gebruikers de laatste jaren snel toe, vooral onder jongeren. Vorige maand werden nog twee populaire TikTokkers in de noordelijke staat Kano veroordeeld tot onder meer zweepslagen. Dit omdat ze een ambtenaar op het medium belachelijk hadden gemaakt. 

Dit
Lees ook:
Dit is waarom jij eindeloos blijft scrollen op TikTok en Instagram