Ga naar de inhoud
Vincent van Quickenborne

Opnieuw serieuze dreiging aan adres Belgische minister van Justitie

De Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne Beeld © Belga

Straten rond het huis van de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne zijn vanmiddag hermetisch afgesloten. Volgens Belgische media is het dreigingsniveau in de buurt verhoogd naar het hoogst mogelijke niveau.

De krant Het Laatste Nieuws schrijft dat vanmiddag 'tal van politieauto's' de wijk in Kortrijk binnenreden waar Van Quickenborne woont. Alleen bewoners mochten de straten rond de woning van Van Quickenborne in, en dat alleen na te zijn gecontroleerd.

Dreigingsniveau 4

Bronnen meldden de krant dat het dreigingsniveau is verhoogd naar niveau 4, wat betekent dat er sprake is van 'een dreiging die zeer ernstig en nabij is'. Volgens een journalist van de commerciële omroep VTM zou deze dreiging net als de vorige uit het drugsmilieu komen.

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders die minister zouden willen ontvoeren in België berecht

De minister is niet thuis, hij is in Brussel aan het werk. Zijn vrouw en kinderen zouden wel thuis zijn.

Nederlanders voor rechter

Het federaal parket, het Belgische Openbaar Ministerie, wil weinig over de situatie kwijt. Tegen HLN zegt een woordvoerder: "Er is een precaire situatie waarbij snel aan aantal zaken moeten worden onderzocht. In het belang van het onderzoek kunnen we voorlopig niet meer informatie geven." 

Gisteren stonden de vier Nederlandse verdachten van de vorige serieuze dreiging aan het adres van Van Quickenborne voor de rechter. De vier, die uit het drugsmilieu zouden komen, worden ervan verdacht dat ze vergaande plannen hadden om de minister te ontvoeren. 

De ontvoeringspoging werd verijdeld doordat buren een verdachte auto in de wijk zagen staan, met Nederlandse nummerplaten. In die auto werden onder meer een kalasjnikov, tiewraps en bidons met benzine gevonden. De minister en zijn gezin werden daarop meteen ondergebracht op een geheime locatie. Het voorarrest van de vier verdachten werd gisteren met een maand verlengd.