Ga naar de inhoud
Sharia weer ingevoerd

'Eerste publieke executie in Afghanistan sinds machtsgreep taliban'

Een talibanstrijder houdt de wacht in Kandahar. Beeld © EPA

Voor het eerst sinds de taliban vorig jaar aan de macht zijn in Afghanistan is iemand in het openbaar ter dood veroordeeld. De executie vond plaats in een drukbezocht sportstadion.

Dat heeft een woordvoerder van de islamitische beweging vandaag laten weten aan internationale persbureaus. De openbare executie is uitgevoerd in Farah, in het westen van Afghanistan.

Oog om oog

Het zou gaan om een man die een moord had gepleegd en daarom volgens de machthebbers in Afghanistan een straf verdiende volgens de Qisas-rechtspraak, wat zoveel betekent als 'gelijke vergelding' of 'oog om oog'.

De executie werd uitgevoerd door de vader van het slachtoffer. Hij schoot driemaal op de man door wie zijn zoon zo'n vijf jaar geleden met messteken werd gedood. Tientallen leiders van de taliban, onder wie de meeste ministers, waren bij de voltrekking van het vonnis.

Onder
Lees ook:
Onder de taliban is de Afghaanse bevolking terug bij af: 'Hongercrisis is enorm'

Vorige maand werd een strenge versie van de islamitische shariawetgeving opnieuw ingevoerd in Afghanistan. Het is de volgende stap van de steeds strakkere controle die de taliban voeren over de Afghaanse bevolking. Daarbij riskeren dieven, ontvoerders en 'oproerkraaiers' dat zij publiekelijk gestraft worden door middel van amputaties (zoals het afhakken van handen), geseling of steniging.

Bevolking onderdrukt

De taliban voeren sinds de machtsovername, net als eind jaren 90, een bewind waarin vooral vrouwen en meisjes worden onderdrukt. Dit hoewel vlak na de val van Kabul op 15 augustus 2021 nog werd gesproken van een 'taliban 2.0', waarvoor burgers niet bang hoefden te zijn. Intussen zit het land midden in een zware economische en humanitaire crisis die overal voelbaar is.

Bekijk ook: Meisjes stiekem toch naar school in Afghanistan

01:09
Ondanks het verbod van de taliban gaan deze tienermeisjes toch naar school. Dat is niet zonder risico, maar deze meiden zijn vastbesloten.