Ga naar de inhoud
2 doden, 11 gewonden

Vrijgelaten bommenmaker blaast zichzelf op in politiebureau Indonesië

Familieleden bidden bij het lichaam van de omgekomen politieagent. Beeld © AP

Op het Indonesische eiland Java heeft een man zichzelf opgeblazen in een politiebureau. De man was pas een jaar op vrije voeten nadat hij explosieven had gemaakt die in 2017 waren gebruikt bij een aanslag in het land.

Bij de aanslag kwam naast de man zelf ook een politieagent om het leven. Tien andere agenten en een burger raakten gewond.

De man reed op een motor het politiebureau binnen waar de agenten zich net klaarmaakten voor een bijeenkomst. Hij had twee explosieven bij zich, waarvan er één tot ontploffing werd gebracht. Het andere explosief is later onschadelijk gemaakt.

Briefje

Volgens een lokale politiechef zou op de motor van de aanslagpleger een briefje zijn gevonden met de tekst: "Het wetboek van strafrecht is de wet van de ongelovigen, laten we vechten tegen de satanistische wetshandhavers."

Deze week werd bekend dat in Indonesië nieuwe wetten zullen gaan gelden. Zo wordt het onder meer strafbaar gesteld om de president en onderdelen van de staat te beledigen.

Stadiondrama
Lees ook:
Stadiondrama Indonesië vooral te wijten aan traangasgebruik politie

De autoriteiten op het eiland gaan ervan uit dat de aanslagpleger lid was van een lokale terreurgroep die trouw heeft gezworen aan IS. De groep heeft ook andere bomaanslagen in het land op zijn geweten.

Nadat de man zijn gevangenisstraf had uitgezeten, weigerde hij mee te werken aan het deradicaliseringsprogramma dat de overheid hem aanbood. 

Aanslag Bali

Indonesië heeft vaker te maken gehad met bomaanslagen. In 2002 kwamen 202 mensen om het leven bij een bomaanslag in Bali. Voornamelijk toeristen waren toen het slachtoffer.

De laatste jaren richten de aanslagen zich minder op toeristen en meer op de overheid.