Ga naar de inhoud
'Geschiedenis herhaalt zich'

Paus Franciscus vergelijkt oorlog in Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus Beeld © AP

Paus Franciscus heeft opnieuw kritiek geleverd op Rusland. Tijdens een gesprek met Poolse gelovigen vergeleek hij de oorlog in Oekraïne met de Holocaust, en specifiek met Aktion Reinhard.

"Moge de herinnering aan deze vreselijke gebeurtenis bij iedereen intenties en acties van vrede opwekken", zei Franciscus tijdens een gesprek over de herdenking van Aktion Reinhard door een katholieke universiteit in Polen. 

Aktion Reinhard

Daarna zei hij dat 'de geschiedenis zich nu herhaalt', waarna hij verwees naar de oorlog in Oekraïne. Onder de codenaam Aktion Reinhard werden in 1942 en 1943 zo'n 1,5 tot 2 miljoen Poolse Joden vermoord, voornamelijk in gaskamers.

Overleven
Lees ook:
Overleven zonder stroom in Oekraïne: 'Ik doe alsof ik op survivalweekend ben'

De paus uit in toenemende mate kritiek op Rusland. Vorige maand vergeleek hij het leed in Oekraïne met de 'verschrikkelijke genocide' in de jaren 30, toen Sovjetleider Jozef Stalin in Oekraïne opzettelijk een hongersnood veroorzaakte. De gebeurtenis staat ook bekend als de Holodomor. 

De paus heeft sinds het uitbreken van de oorlog eind februari meermaals bemiddeling van het Vaticaan aangeboden. Daar is tot op heden geen gebruik van gemaakt.

Bekijk ook: Dronebeelden laten gigantisch 'rakettenkerkhof' in Oekraïne zien

01:13
In Charkov liggen duizenden Russische raketonderdelen en clusterbommen opgeslagen. Oekraïense onderzoekers verzamelen de spullen als bewijsmateriaal. Ze willen hiermee aantonen dat Rusland oorlogsmisdaden pleegt.