Ga naar de inhoud
Meest invloedrijk

Time Magazine: Oekraïense president Zelenski 'persoon van het jaar'

Beeld © TIME

Volodimir Zelenski is door het Amerikaanse tijdschrift TIME uitgeroepen tot 'Persoon van het jaar 2022'. Volgens het blad is de Oekraïense president dit jaar wereldwijd de meest invloedrijke persoon geweest.

De verkiezing 'Persoon van het jaar' is niet per definitie een prestigieuze prijs. De keuze gaat altijd naar een persoon die ons leven het meest heeft beïnvloed, ten goede of ten kwade.

De titel ging vorig jaar naar Elon Musk , de CEO van Tesla en SpaceX en nu eigenaar van Twitter. Andere winnaars waren Angela Merkel in 2015, Donald Trump in 2016, Greta Thunberg in 2019 en Joe Biden naast Kamala Harris in 2020. Adolf Hitler en Joseph Stalin zijn ook ooit 'Persoon van het Jaar' geweest.

Wie is Zelenski?

Zelenski was voordat hij president werd acteur en komiek. Tot hij in 2019 echt president werd, kenden de meeste Oekraïners Zelenski vooral uit 'Dienaar van het volk', een sitcom op de Oekraïense televisie. Daarin speelde hij een geschiedenisleraar die president wordt om de corruptie in Oekraïne te vuur en te zwaard te bestrijden. Lees hier het profiel dat we eerder dit jaar schreven.

'Wij
Lees ook:
'Wij Nederlanders' stonden negen keer op de cover van Time