Ga naar de inhoud
Geblinddoekt

'Dagelijks vernederde' verdachten aanslagen Brussel verlaten rechtszaal

De verdachten van de aanslagen in Brussel in de rechtszaal. Beeld © ANP / Aloys Oosterwijk

Vijf mannen die terechtstaan voor de aanslagen in Brussel van 2016 willen de rechtszaak niet langer bijwonen. Ze hebben de rechtszaal verlaten uit protest tegen de volgens hen onmenselijk strenge veiligheidsmaatregelen.

Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam, Sofien Ayari en Ali El Haddad Asufi storen zich vooral aan de manier waarop ze dagelijks worden overgebracht van de gevangenis naar het gerechtsgebouw.

'Satanische' muziek

De verdachten worden dan geblinddoekt en krijgen harde muziek te horen om hen te desoriënteren. Ook moeten ze zich helemaal uitkleden om na te gaan of ze niets proberen mee te smokkelen.

Abrini beklaagde zich al eerder over de 'satanische' muziek die hij tijdens de overtocht te verduren zou hebben. Hij dreigde er verder tijdens de rechtszaak het zwijgen toe te doen als dat niet zou veranderen. "Ze vernederen ons elke dag", klaagde El Haddad Asufi bij aanvang van de zitting vandaag. "Er hangt zelfs een camera boven ons toilet hier."

Megaproces
Lees ook
Megaproces rond zelfmoordaanslagen in Brussel van start: dit kun je verwachten

Nul op rekest

De verdediging beklaagde zich gisteren officieel bij justitieminister Vincent Van Quickenborne. Maar die zou niet van plan zijn de veiligheidsmaatregelen te schrappen.

Eerder kregen de verdachten wel gedaan dat de afzonderlijke glazen hokjes waarin ze zouden moeten zitten, plaatsmaakten voor een gezamenlijke glazen cabine.

Bekijk ook - Tijdlijn in video: de gebeurtenissen in Brussel op een rij

03:37
Brussel is getroffen door twee zware aanslagen: één op het vliegveld en één in de metro. Het begon allemaal met een explosie om 8:18 uur. De gebeurtenissen zijn hier in een kort video-overzicht op een rij gezet.