Ga naar de inhoud
Onschendbaar dankzij regering-Biden

Saoedische kroonprins Bin Salman ontsnapt aan vervolging voor moord op journalist Khashoggi

De veelbesproken 'boks' tussen Biden en Bin Salman tijdens hun ontmoeting in juli. Beeld © Getty

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman hoeft niet te vrezen dat Amerika hem ooit verantwoordelijk houdt voor de gruwelijke moord op Jamal Khashoggi. De kritische journalist werd in 2018 in stukken gezaagd in het Saoedische consulaat in Istanbul.

Bin Salman is en blijft onschendbaar door een besluit van de regering-Biden. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank bepaald. De rechter verwerpt een mogelijke rechtszaak tegen Bin Salman omdat hij als staatshoofd politieke immuniteit geniet, melden Amerikaanse media.

'Geloofwaardige beschuldigingen'

Al ging dat niet van harte. Er zijn 'geloofwaardige beschuldigingen' dat Bin Salman betrokken was bij de moord, maar ondanks 'onbehagen van de rechtbank' moet toch geconcludeerd worden dat hij als staatshoofd recht heeft op immuniteit, staat in de uitspraak.

CIA:
Lees ook:
CIA: Saoedische kroonprins achter gruwelmoord Khashoggi 

De beoogde rechtszaak was aangespannen door Hatice Cengiz, de verloofde van Jamal Khashoggi die al vier jaar strijdt voor gerechtigheid, en de Arabische non-profitorganisatie Dawn. Zij wilden dat Bin Salman en twintig anderen vervolgd zouden worden voor samenzwering en het gezamenlijk plannen van de moord, waarvoor volgens Amerikaanse inlichtingendiensten kroonprins Bin Salman de opdracht gaf.

Opgewacht door huurmoordenaars

Jamal Khashoggi was een journalist die het regime in zijn thuisland Saoedi-Arabië was ontvlucht en hier kritische columns over schreef voor de Amerikaanse krant The Washington Post. Hij liep in oktober 2018 het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om het papierwerk voor zijn aanstaande huwelijk in orde te maken. Daar werd hij opgewacht door een groep Saoedische huurmoordenaars. Zij hebben hem gedood en vervolgens zijn lichaam in stukken gehakt en laten verdwijnen, bleek later uit geluidsopnames van de Turkse geheime dienst.

Bekijk ook: Zo probeerde deze dubbelganger de moord op Khashoggi te verdoezelen

01:17
Saoedi-Arabië deed er werkelijk alles aan om de moord op journalist Khashoggi te verbergen.

De moord op Khashoggi leidde tot een verslechtering van de relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië. De Amerikaanse president Joe Biden beloofde tijdens zijn campagne dat hij het Saoedische regime zou behandelen als 'de paria’s die ze zijn wegens hun rol bij de moord op Khashoggi.

Truc bedacht

Dat veranderde door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor stegen de benzineprijzen ook in de VS - wat Biden veel kritiek opleverde. Omdat de VS oliestaat Saoedi-Arabië nodig heeft om de olieprijs te drukken, ging de Amerikaanse president daarom deze zomer tijdens een werkbezoek aan landen in het Midden-Oosten ook langs bij Bin Salman. Niet veel later vroeg zijn regering om immuniteit te verlenen aan de Saoedische kroonprins.

Joe
Lees ook:
Joe Biden bezoekt 'pariastaat' Saoedi-Arabië, maar waarom?

Normaal gesproken is de koning van Saoedi-Arabië ook de minister-president van het land, maar eind september werd Bin Salman opeens tot premier uitgeroepen. Mensenrechtenorganisaties gaven toen al aan dat zijn premierschap een truc zou zijn om vervolging te ontlopen.