Ga naar de inhoud
Parlement bestormen

Rechtsextremisten opgepakt die coup in Duitsland wilden plegen

Duitse rechtsextremisten opgepakt voor plannen coup

01:04

De Duitse politie heeft 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt in een landelijke operatie. Zij waren volgens aanklagers van plan om gewapend het Duitse parlement te bestormen.

"De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats", laat minister Marco Buschmann van Justitie via Twitter weten.

In elf deelstaten vinden invallen plaats, op meer dan honderd locaties. Aan de acties doen 3000 mensen mee. Het onderzoek richt zich op in totaal 52 verdachten.

Zij zouden al zeker sinds november vorig jaar voorbereidingen treffen voor een aanval op het parlement. Twee verdachten werden in het buitenland opgepakt, in Oostenrijk en Italië. De verdachten zijn met uitzondering van één Rus allen Duits. Onder hen zijn een Duitse militair en meerdere reservisten.

'Reichsbürger'

De operatie richt zich op de zogeheten Reichsbürger. Zij erkennen de Bondsrepubliek Duitsland niet en vinden dan ook dat de Duitse wetten niet op hen van toepassing zijn. Veel van de leden weigeren bijvoorbeeld belasting te betalen.

Volgens het federaal parket zouden de leden van de groep het doel hebben 'het bestaande staatssysteem in Duitsland omver te werpen en te vervangen door hun eigen regeringsvorm", meldt Die Welt.

Dit doel zou 'alleen kunnen worden bereikt door het gebruik van militaire middelen en geweld tegen vertegenwoordigers van de staat'.