Ga naar de inhoud
Minder streng

China versoepelt coronamaatregelen: thuis in isolatie, reizen makkelijker

Een Chinese vrouw bij een coronatestcentrum in Peking Beeld © AP

In China mogen mensen met Covid-19 die geen of milde symptomen vertonen voortaan thuis in isolatie. Ze hoeven dan niet meer naar te drukke afgesloten opvangcentra met slechte hygiëne.

Dat heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) aangekondigd. Voorheen moesten alle mensen na een positieve test op speciale overheidslocaties in isolatie. Nu is de bedoeling dat mensen dat pas doen na een verslechtering van hun gezondheidssituatie.

Ook is besloten dat mensen zich minder vaak hoeven te testen en minder vaak een negatieve testuitslag hoeven te tonen. Daarmee wordt het ook makkelijker om tussen provincies te reizen.

Minder ernstige variant

Al bijna drie jaar behandelt China Covid-19 als een gevaarlijke ziekte die vergelijkbaar is met builenpest en cholera, maar sinds vorige week erkennen topambtenaren dat de jongste variant van het coronavirus minder ernstig is dan genoemde ziektes.

Daarom draait de Chinese overheid een aantal strenge maatregelen terug. Behalve thuisisolatie wordt de omvang van lockdowns waar mogelijk beperkt tot etages en gebouwen. Voorheen werden hele buurten en districten in lockdown gesteld.

Versoepelingen
Lees ook
Versoepelingen her en der, maar China vreest omikrongolf: 'Hopen dat zorg het aankan'

Massale protesten

Ook moet er weer klassikaal onderwijs komen in scholen waar geen Covid-uitbraken zijn geweest, meldt persbureau AP.

In China is het al weken onrustig. Mensen gaan massaal de straat op om te protesteren tegen de draconische anti-Covid-maatregelen van de Chinese regering. Die hebben het dagelijkse leven in grote mate ontwricht. Ook de Chinese economie heeft zwaar te lijden gehad van dit zero-Covid-beleid.

"Hier hebben veel Chinezen lang naar uitgekeken, naar een radicale versoepeling van het coronabeleid", zegt correspondent Roland Smid. "Het betekent een einde aan de gedwongen opname in de quarantainekampen. Er komt een minder streng testbeleid. Het lijkt er dus op dat de protesten van de afgelopen weken succes hebben gehad." 

Bekijk ook - Protesten bij iPhone-fabriek China: beveiliging grijpt hard in

01:23
Bij de belangrijkste iPhone-fabriek in China protesteerden honderden werknemers vorige maand tegen de strenge coronamaatregelen.