Ga naar de inhoud
Slecht nieuws voor Trump

Democraten winnen senaatszetel Georgia: 'Maakt voor meerderheid niet uit'

Uitbundige fans van de Democratische senator Raphael Warnock. Beeld © ANP / EPA

Een maand na de midterms in de Verenigde Staten zijn ook de verkiezingen in de allerlaatste staat achter de rug. In Georgia won de Democratische senator Raphael Warnock het vannacht van zijn Republikeinse tegenstander Herschel Walker. Voor de meerderheid in de Senaat maakt het niet meer uit, legt correspondent Erik Mouthaan uit. Maar voor oud-president Trump is het slecht nieuws.

De tussentijdse verkiezingen in de VS, de zogenaamde midterms, werden al op 8 november gehouden. Maar omdat in Georgia geen van de kandidaten een meerderheid wist te behalen, moesten de verkiezingen daar opnieuw. Gisteren was het zover.

Niet meer in te halen

Amerikaanse media melden vannacht dat – nu 93 procent van de stemmen geteld zijn – de Democraat Raphael Warnock er met de winst vandoor gaat. Hij heeft 50,4 procent van de stemmen gekregen en is daardoor niet meer in te halen door de Republikein, Herschel Walker, die 49,6 procent van de stemmen kreeg.

Democraten
Lees ook:
Democraten behouden meerderheid Senaat na winst in Nevada

Dat betekent dat de Democraten 51 van de 100 zetels in de Senaat hebben weten te bemachtigen. Ook met 50 zetels was er al sprake van een meerderheid, omdat de Democratische vicepresident Kamala Harris haar stem bij een gelijke uitkomst kan laten gelden.

Toch is die extra zetel in de Senaat goed nieuws voor de Democraten, ziet correspondent Erik Mouthaan. "Met een extra zetel wordt het makkelijker om rechters te benoemen en zelfs om wetten er doorheen te krijgen. Zo zijn veel plannen van president Biden in de afgelopen jaren niet doorgegaan omdat één Democratische senator uit de staat West Virginia ze tegenhield, die man kan nu omzeild worden."

Kwaliteit van kandidaat doet ertoe

Voor Trump is de keuze van Georgia voor de Democraat erg slecht nieuws. Hij had nadrukkelijk zijn steun uitgesproken voor de Republikein Walker. "Dit geeft opnieuw aan dat de kwaliteit van de kandidaten ertoe doet", zegt Mouthaan.

Dit
Lees ook:
Dit gaan de Republikeinen doen nu ze weer macht hebben in Washington

"De Republikeinse gouverneur van Florida krijgt 200.000 meer stemmen dan Walker", zegt Mouthaan. En dat laat volgens hem zien dat Republikeinse kiezers deze kandidaat ongeschikt vonden voor de job.

Republikeinse meerderheid Huis

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen tijdens de midterms – zoals ook werd verwacht – wel een meerderheid weten te behalen. VS-president Joe Biden feliciteerde hen daar eerder mee

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op Trump zwelt aan binnen Republikeinse partij: 'Kiezer wil minder extremen'