Ga naar de inhoud
Na golf van kritiek

San Francisco bedenkt zich: politie krijgt (voorlopig) toch geen killer robots

Een robot die explosieven onschadelijk maakt, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

De gemeenteraad van San Francisco heeft een zeldzame ommezwaai gemaakt: 'killer robots' zijn er voorlopig toch niet toegestaan. Vorige week was de beslissing om de autonoom opererende robots in noodsituaties toe te staan nog groot nieuws, maar de stad heeft zich bedacht. 'Het voelt toch niet goed.'

Eigenlijk had de gemeenteraad van San Francisco de zogenoemde 'killer robots' voor de politie al toegestaan. Maar gisteren werd bij een tweede stemming, die eigenlijk een formaliteit is, toch de stekker uit het plan getrokken. Dat schrijft de lokale krant San Francisco Chronicle.

Niet definitief van tafel

Gemeenteraadslid Gordon Mar zegt tegen persbureau AFP dat hij vorige week – ondanks al zijn ethische bezwaren – had ingestemd met de dodelijke robots. "Maar nu voelt het toch niet goed", zegt hij. "Ik vraag me af of deze robots onze samenleving veiliger maken."

Politie
Lees ook:
Politie in San Francisco mag met robots mensen doden

Het plan is niet definitief van tafel, maar er moet opnieuw uitgezocht worden in welke situaties zo'n dodelijke robot precies gebruikt mag worden en wie binnen de politie daartoe mag besluiten.

Laatste optie

Toen het plan vorige week werd goedgekeurd, golden er al strenge regels. Zo mocht de robot alleen worden ingezet als de politie geen andere opties meer heeft. Dat houdt in dat andere vormen van geweld of de-escalatietactieken niet werken en dat een verdachte niet met andere middelen te bedwingen zou zijn.

Het gaat dan bijvoorbeeld om terroristische aanslagen en schietpartijen met veel gewonden. Ook moest er in het oorspronkelijke plan 'een risico op verlies van mensenlevens voor burgers en agenten' zijn.

'Altijd stand-by'

Na de initiële toestemming kwam er een golf van kritiek. Er werd gisteren bij het gemeentehuis van de stad geprotesteerd. Ook elders in de VS uitten privacy- en burgerrechtenactivisten hun ongenoegen.

"We vrezen dat deze bewapende robots in de toekomst bij alle demonstraties stand-by zullen staan en dat is gewoon een zeer gevaarlijke situatie", zei Matthew Guariglia van de Electronic Frontier Foundation.

Kabinet wil verbod op killer robots

Het Nederlandse kabinet sprak zich onlangs uit voor een wereldwijd verbod op autonoom opererende 'killer robots'. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) wil dat in VN-verband aankaarten, maar ziet een 'gebrek aan enthousiasme' bij de internationale gesprekspartners. 

Politie
Lees ook:
Politie New York ontslaat robothond na storm van kritiek