Ga naar de inhoud
Minder afval

Afhaalkoffie drink je straks uit porseleinen kopje in Duitse trein

Een kopje koffie in een Duitse trein, ter illustratie. Beeld © ANP / dpa

Ga je volgend jaar op pad met de trein in Duitsland? Dan kan je onderweg een koffie bestellen die in een porseleinen kopje geserveerd wordt. Om de hoeveelheid afval te beperken, bieden de Duitse spoorwegen binnenkort naast de kartonnen bekertjes namelijk ook herbruikbare kopjes van hoge kwaliteit porselein of glas aan.

Dat meldt de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn. De maatregel, die is genomen vanuit duurzaamheidsoogpunt, geldt niet alleen voor koffiedrinkers.

Geen plastic bakjes maar borden

Ook afhaalmaaltijden in de Duitse intercity's en hogesnelheidstreinen hoef je straks niet meer uit een plastic bakje te eten, maar worden op borden geserveerd.

Van
Lees ook:
Van koffiecups tot shampooflesjes in hotels: EU wil verpakkingen aanpakken

De keuze voor het 'porselein of glas van hoge kwaliteit' is niet geheel vrijwillig. De Duitse regering introduceert per 1 januari een regel die het voor restaurants en cafés verplicht maakt om herbruikbare verpakking aan te bieden.

Plastic verpakking mag nog gebruikt worden, maar overal moet de mogelijkheid zijn om afvalvrij te kunnen eten en drinken.

In 2040 CO2-neutraal

Deutsche Bahn heeft zelf dit jaar al meer acties ondernomen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo is meer dan de helft van al het eten dat aan boord van Duitse treinen aangeboden wordt sinds maart vegetarisch of veganistisch, schrijft The Guardian.

Vanaf 2040 wil het bedrijf CO2-neutraal zijn.

Bekijk ook - Tweedehandskleding (ver)kopen: hoe duurzaam is dat echt?

04:37
Het kopen van tweedehandskleding lijkt een duurzame oplossing.